https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 26 mars 2012

Hösnuvan som jag länge trodde var en vårförkylning

När jag växte upp var ingen allergisk. Eller snarare: man visste inte vad allergi var. Den ende jag minns var Sven som måste vara hemma ibland på våren för han fick svår hösnuva. Honom tyckte vi synd om. Annars var medvetenheten om allergier lika med noll. Bara så långt tillbaka som när mina barn var små var allergier inget vi talade särskilt om. Någon unge på ett kalas kunde säga att de inte tålde nötter, men de flesta  åt allt. Denna medvetenhet som nu ökat om födoämnesallergier som leder till att varje dagis har listor på vem som får äta vad, hur man inför barnkalas har en rad olika förhålllningsregler om vem som får och inte får äta, vem som måste ha specialkost. Det är märkligt.
Säger jag och petar i mig Aerius för jag insåg att min vårförkylning är allergi mot pollen. En allergi som dessutom gör mig så trött så trött på dagarna. Som rubbar min sömnrytm och gör mig till en seg kola. Har jag alltid varit allergisk? undrar jag.

11 kommentarer:

cruella sa...

Visst är det intressant, det här med allergier och ökat fokus. När mina ungar gick på dagis var det under alla år, sammanlagt nio, EN unge som var laktosintolerant. Och så någon som fick ont i magen av äpple och tomater. Inget annat. Undrar hur det ser ut i dag. Det här var ändå bara för knappt 10-15 år sedan.

cruella sa...

... och även jag blir vårförkyld och väldigt trött av det. Hösnuva/pollenallergi? Fast för mig har det kommit på senare år.

Evas Värld sa...

Cruella, det är så intressant. har allergierna ökat eller är det vår medvetenhet om dem som ökat?

Och du: Vad gör DU åt denna fruktansvärda trötthet?

Monet sa...

Här i Frankrike har jag nyss på remiss från husdoktorn fått ett totalomfattande allergitest utfört. Ingen allergi mot någonting tack och lov. Vad min nästäppa beror på ska man vidareutreda. Här har jag också fått en prövokur med cortisontabletter, senare cortisonspray och så Aerius. Som jag inte kan ta eftersom jag får sån hjärtklappning. Och en enorm trötthet dessutom.

I mitt fall känns det jätteskönt att ha fått VETA att det inte är allergi och kanske skulle ni pröva att få en utredning gjord och inte behöva ta läkemedel kanske i onödan?

cruella sa...

Någpn utredning känns inte aktuell för log, för jag har inte så besvärliga besvär. Tar inte just tabletter heller efter att ha konstaterat att jag blev så trött av typ Clarityn. Jag nyser lite och är lite täppt och trött, men står ut.

Annika sa...

När jag var barn och hemma hos farfar och farmor kliade det alltid som hemskt i näsan. "Du har mask" fick jag då höra. Vad mask har med näsklåda att göra ... Men klådan fortsatte även i vuxenåldern och övergick till astmaanfall. Jag kollade mig och upptäckte att jag är superallergisk mot mögel! Jag skulle kunna jobba extra som mögelhund om jag ville. Och det fanns mögel i farfar och farmors souterrängplan där vi barn alltid sov...

Jane Morén sa...

Jag tror att den enorma exponering för kemiska ämnen som vi ständigt utsättas för i matvaror, kläder, inredning, prylar har stor betydelse för att vi blir sjuka/överkänsliga/ allergiska. Det är oftast små mängder i varje sak, så tillverkarna precis håller sig inom gränserna, oftast, men inte alltid. Men allt detta tillsammans blir en coctail vi inte vet någonting om, men som man forskar allt mer på. Såg program på Kunskapskanalen om detta. Idag har vi bara som ett exempel grodor som blivit oförmögna att reproducera sig, för att vattendragen blir allt mer fyllda av kemiska ämnen som finns i t.ex vanliga hudcremer, deodoranter, schampon etc. Det är ett stort och hemskt experiment vi är med i och vi har ingen aning om vad detta har skapat, förstört i framtiden.

Evas Värld sa...

Hej Monet! Jag brukar inte bli trött av Aerius men nu kanske det var våren, sommartiden... En allergiutredning låter som en bra idé!

Evas Värld sa...

Annika... mask så vidrigt! Jag hänger kvar i de gamla begreppen och säger hösnuva. Låter i alla fall lite snällare:)

Evas Värld sa...

Jane, det är verkligen ångestfyllt hur vi förstör vår enda värld och sakta förgiftar oss själva!

Evas Värld sa...

Tack Cruella, jag lyckades peta bort den, men usch vilket ohanterligt layoutverktyg det är, även utan feber är det så tungarbetat!