tisdag 27 mars 2012

Övningsuppgifter för livet

Jag fick en suverän bok i födelsedagspresent av min bror. En bok jag kommer att återvända till för man läser den sakta i små portioner och funderar över underfundigheten. Övningsuppgifter av Kristoffer Leandoer - enligt egen beskrivning "en västerlänning som åkte till Hanoi och insåg att han aldrig lärt sig andas "
I boken finns 49 korta instruktioner man kan grubbla omkring länge. Så flyhänt skrivna med en svart ironisk och ändå kärleksfull skruv som öppnar nya vyer, i alla fall för mig.
Idag när jag är sjuk och pynkig läser jag nummer 19: "Vad ska du göra vecka 53? Vad skulle du göra om du plötsligt fick tid utanför den vanliga ordningen, tid som inte var förutbestämd eller vikt till något särskilt?" Så funderar han kring vad man skulle kunna göra och kommer fram till: "För övrigt finns verkligen vecka 53 även om den inte infaller så ofta. Om du vill, är tiden din."
Jag stänger boken och tar till mig tanken, tiden är min. Idag ligger jag jag sjuk på soffan, tycker lite synd om mig själv. Men jag blir orimligt uppiggad av att tänka på att om jag vill är tiden min. Att utnyttjas.

4 kommentarer:

Karin sa...

Visst är tiden din! Att utnyttjas eller avnjutas. Det bestämmer man själv. Fast det är ju lättare att avnjuta den om man inte däckas av någon farsot. Krya på dig!

KaosJenny sa...

Åh vad härligt... Verkar som ännu en bok att införskaffa... Kram

Evas Värld sa...

Åh Karin, vilken fullträff, så klart tiden ska avnjutas, inte utnyttjas. Pliktmoralen i min ryggrad...

Evas Värld sa...

Jenny, en bok jag rekommenderar å det varmaste!