https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 30 april 2012

Ljuvlig och vemodig vårdag på ön

Jag vaknar på ön för första gången i år. Igår tog Ulla och jag bussen och båten ut till ön i havet. Till huset som stått övergivet hela vintern. Nu är jag här! De nya elementen fungerar. Gode grannen Kent har startat pumpen och satt på vattnet Mössen har i alla fall nästan lämnat huset i fred. Vi åt vårlunch på verandan, utomhus! På kvällen kröp vi ihop i soffan pratade som de gamla vänner vi är och drack en skvätt calvados vi hittade kvarglömd i skafferiet. Fågelsång väckte mig.
Det är ljuvligt. Det är också vemodigt. En gång var vi en ung familj som flyttade in här. Nu är familjen splittrad huset är mitt och barnens. Jag ser grannarna som varit här lika länge som vi. Barn växer upp och bildar egna familjer.
Men goda grannar och gamla vänner försvinner också. Rune och Pålle, två grannar och vänner har dött. Jag kommer inte mer att se deras vänliga ansikten och vinka till dem när de går på stigen nedanför mitt hus. Frid över deras minnen. De är saknade.
Nu ska jag göra frukost, dricka kaffe på verandatrappan. Det är efterlängtad vår och blå och vitsippor lyser i backen.
Jag njuter extra av utsikten över vattnet från min veranda väl medveten om att grannens häck snart döljer den. Men nu njuter jag av vattenblänket mellan träden.

6 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Bilden är så där illande ljus som det bara är på våren när det gröna inte dämpar. Hoppas att ni får ha en härlig majhelg.

Och att grannens häck inte tätnar.

Evas Värld sa...

Visst är det fint Eva! Häcken är klippt så att den ska bli hög och tät och dölja vattnet för mig. Så jag njuter nu. Sedan klipps den inte förrän jag säkert flyttat hem till stan. Sånt kan livet på en ö också vara men jag finner mig saktmodigt i det för att inte förstöra mitt goda humör och mina ljuva dagar på ön.

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Njut medan tid är, snart kommer klorofyllattacken och allt blir grönt. Det finns knep för att ta död på de plantor av den där häcken...Så du får ett fönster mot havet.
kram

Evas Värld sa...

E - åh jag njuter. Och njuter också av att inte dras ner till den lumpna nivån att ge igen. Det är väl så krig startar. Eller så slutar man i Grannfejden. Jag tänker att upphöjt lugn är mer raffinerat - även om tanken på det du säger föresvävat mig:) - Men upphöjt lugn blir min oslagbara metod.

Bo Blomberg sa...

Ser ju finemang ut. Vi har oxå varit och "öppnat" för året, det förefaller vara mer att göra hos oss... det tog oss flera dar, men då hade vi förstås varit på en gravsättning av en kär släkting till Lotta och hunnit med en knytkalasmiddag med sysslingar (Lottas, inte mina)i sommarhuset nästgårds. Ja det är härligt på våren! Även om det var svinkallt nere i Småland...

Evas Värld sa...

Bosse jag valde nog att blunda för en del uppgifter som fanns! Till helgen ska vi slita, hela familjen. Elda allt gammalt ris till exempel. Visst är det så härligt att det är stugdags!