https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 13 maj 2012

Korsika välbekant, vilt, vackert och vresigt

Bild från förra årets yogaresa till Korsika, vår lärare visar huvudstående i soluppgång
Jag är på Korsika. Välbekant och vackert. Men denna tid på året är nog Korsika som vackrast, hela maquisen blommar och det doftar ljuvligt. Oljorna i de vackra blommorna är lättantändliga och senare i sommar kommer det att vara många vilda bränder. Nu är det stilla och vackert. Vattnet är turkosfärgat och svalt men badbart, Vi har varit här många gånger så det känns som att komma till ett välbekant och trivsamt ställe. Langley har alltid så avspänd stämning på sina hotell och så trevliga medarbetare.
Annars blev vi riktigt  fulla i skratt när vi landade - korsikanerna är ett vresigt släkte där man ofta blir häpen över vilken ilska som kan uppstå i vanliga vardagssituationer.
En klassiker är damen som sköter toaletterna i Bastia där man landar. Alla har ju ganska bråttom dit innan en bussfärd på någon timme till hotellen. Och alltid skäller hon ur några. Hon skriker och gormar på franska och skäller grundligt ut besökarna, det är fascinerande men det kändes som att komma hem när hon denna gång gav E en rejäl utskällning. Obegripligt för alla varför.
Det är Korsika, vackert och vresigt!
Vi får se om damen i tidningskiosken är lika ilsken idag! Hon brukar vara det. Sist blev vi utkastade därifrån av en för oss obegriplig anledning
Men de flesta här är nog ändå  vänliga.....  vi blir bara fascinerade över det som vi får hoppas är de ilskna undantagen...

7 kommentarer:

cruella sa...

Galet:-) I Ajjaccio mötte jag inget av detta vresiga beteende, tvärtom var alla jag talade med i butiker och marknadsförsäljare oerhört lättillgängliga och rara och angelägna om att diskutera korsikansk identitet, det egna språket etc. Men städer med en stor genomströmning av turister kanske får sin egen prägel av turisttrötthet, sånt kan man nog se även i Sverige.

Karin sa...

Man måste ha med sig mynt till den arga damen! Eller en lapp där det står tydligt textat på franska OCH baskiska att man just anlänt och tyvärr inte har några mynt att betala toalettbesöket med, men att man kommer tillbaka om en vecka och då kan betala för båda besöken.

I övrigt låter det ju helt underbart och jag hoppas du tar ett dopp i Medelhavet för mig också. Och gärna ett glas rosé efteråt också!

Evas Värld sa...

Turisttrötthet säkert Cruella, sen finns ju fientligheten mot fransmän. Det är väl ingen slump att det är kulhål i de franska namnen på vägskyltarna! Korsikanerna har stolta och egensinniga traditioner och vill väl visa turister att man inte kan köra med dem, fast ibland drabbar ju detta fel.

Evas Värld sa...

Karin, det ÄR underbart, jag ska skåla för dig i rosé gris. Men minns bageridamen.... inga mynt hade blidkat henne, ingen skylt på korsikanska heller!

Cecilia N sa...

Jag skulle just kommentera: "för att inte tala om bagerimadamen", men det gjorde du ju själv.

Art By Tina - Konst & Fashion sa...

Korsica låter onekligen som ett spännande resmål. Måste bara fråga - vi har haft otur med mygg på våra senaste resor - hur är det med myggor där? Med tanke på att det är en så grön ö. Jag är lite överkänslig så vill inte att en veckas semester ska slösas bort av sjukhusbesök.

Evas Värld sa...

Tina! Jag har aldrig haft problem med mygg på Korsika. Och jag är då också väldigt känslig när det gäller mygg. Har aldrig ent tänkt tanken att ta med myggmedel så det tror jag inte du behöver oroa dig för. hoppas ni får det härligt!