https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 18 maj 2012

Sverige - hemskheternas hemvist?

När jag gick in i en bokhandel häromdan och de hörde att jag var svenska kom en lång uppräkning av svenska deckarförfattare kända i Frankrike.
"Vi undrar över ert land!" Den vänliga kvinnan i affären ville prata. "Man kan tro att det händer många hemska saker där och att det verkligen är ett farligt och kriminellt land?"
Vi kom fram till att det kanske är motsatsen, i lugnet föds ämnen till skräck som sedan kan bli deckare. Är våldet mer närvarande kanske det inte blir så många kriminalromaner av det slag vi har i Sverige? Jag vet inte men funderar på saken.
Lustigt är det att Sverige får ett rykte om sig som hemskheternas hemvist! 

Förr i tiden när jag var i Frankrike letade jag förgäves nyheter om Sverige i tidningarna, sedan några år tillbaka har det vänt och nu läser jag ofta om vårt lilla land.
Gårdagens artiklar på stranden:
En lång genomarbetad artikel om svenska genusdagis där man försöker öppna möjligheterna för alla och inte fokuserar på vilket kön barnen har. Det var ett roligt reportage där också lanseringen av begreppet "hen" var med.
Nästa svenska nyhet var att  Henning Mankells senast översatta bok  lovordades.


6 kommentarer:

Marina sa...

Lite spännande...har aldrig tänkt på det så, men även här i Singapore finns det massor av svenska deckarförfattare (eller i alla fall deras böcker!) i hyllorna, så det kanske är så att vi även här har rykte om oss att vara ett land där mord och andra hemskheter hör till vardagen.

Trillingnöten sa...

Jag läser också ofta om Sverige faktiskt, i USA, och det är spännande :) Ibland kan man tro att man bor i världens bästa land, och ibland det konstigaste landet på jorden :) Beroende på artikel så klart!

Karin sa...

Glöm nu inte inför återresan till ert hemska (alternativt idylliska) hemland att förse er med varsitt euro-mynt av lämplig valör att ge den arga toalettdamen i Bastia. Bara så att hon kommer av sig med skällandet en stund.

Evas Värld sa...

Marina, visst är det en lustig tanke? Jag tänker alltid på Sverige som relativt lugnt, men det är klart att vet man inget men läser alla de översatta böckerna så får man en annan bild!

Evas Värld sa...

Trillingnöten, jag gillar det där perspektivet på oss utifrån! Kanske är det alla översatta deckare som gör att det skrivs mer om vårt land nu?

Evas Värld sa...

Ha Karin! Toalettdamen finns ju där man landar med planet, har man väl checkat in för hemfärd (vilket alltid tar fruktansvärt lång tid!) så är toaletten skällfri och gratis! På en otroligt tråkig flygplats kan man väl tillägga. Bastia ligger inte på tio-i-topp-listan