https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 25 september 2013

Jag kan sitta många kvällar på Rönnells och höra Bodil Malmsten prata om Thomas Bernhard

Igår lyssnade jag på Bodil Malmsten på Rönnells antikvariat. Fullproppat med folk. En underbar Bodil som så engagerat berättade om Thomas Bernhard: "Han är kaxig, han är orädd, han säger ifrån och det gör ju inte vi."
Han är nyutgiven på det lilla fina förlaget Tranan. Jag lydde Bodils rekommendation och köpte en så vacker liten volym av Thomas Bernhard, Mina Priser. (Tyvärr syns det inte på bilden hur vacker volymen är, jag älskar vackra böcker).  Thomas Bernhard fick många förnäma priser som han accepterade för att han behövde pengarna. Men i Mina priser (översättning  Jan Erik Bornlid) berättar han om de pompösa och ibland närmast förnedrande  ceremonier som omger prisutdelningarna. Vasst och roligt - och självkritiskt. Nu förstår jag vad hon gillar. Helt underbara stycken om hur vilsen han kände sig när han belönades av etablissemanget. Klockrent skrivet. Roligt.

Och Bodil Malmsten, ja hon är bara så härligt spontan och klok att lyssna till att jag direkt köpte en biljett även till nästa gång.
"En sak som får mig att älska TB ännu mer", sa hon, "det är att han inte är offer i sina böcker."
Bodil suckar över att vi i Sverige fått en "offerkultur" där alla är offer, offerrollen har blivit attraktiv. Det är en avtrubbning inför individens ansvar, menar hon.
"Grow up. Thomas Bernhard hade ett vuxet förhållningssätt till sitt liv. Här är det så nu att "pappa var dum, jag skriver en bok, mamma var dum, jag skriver en bok."
Jag kan sitta många kvällar på Rönnells och höra Bodil Malmsten prata om Thomas Bernhard. 

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad inspirerande det låter! När är nästa gång?
/Elin

Eva Swedenmark sa...

Elin, det är varannan tisdag, så tisdag om två veckor. Man måste förköpa biljett, annars kommer man inte in!

Granne med potatisodlaren sa...

Det är få gånger jag skulle vilja bo i Stockholm varje dag. Men dessa kvällar på Rönells skulle jag vilja vara med om varje gång. Vad kul att få läsa om vad som sker.

Karin sa...

Men attans, det missade jag ju! Jag BEHÖVER verkligen någon som hjälper mig gilla den där gnällspiken Bernhard. Hans hånande av kolleger, hans (i mitt tycke) lite koketta självförakt, hans överlägsna löjliggörande och hans löjlighet. Tydligast i "Skogshuggning". Men alla prisar honom ju. Så jag måste ha missat något.

Eva Swedenmark sa...

Eva, du får passa på någon gång när du är nere i Stockholm! Kram!

Eva Swedenmark sa...

Karin, jag har aldrig läst något av honom tidigare men de citat jag hörde igår var klart upplivande! Boka en biljett till tisdag den 8!!

Marina sa...

Ett namn jag aldrig hört tidigare, men det kanske är värt att testa!