https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 1 april 2014

Nog med mäns våld

"Det är en manlighetskultur som är problemet. Det är vissa män som är problemet. Det är det våld som vissa män älskar som är problemet."
skriver Oisin Cantwell i Aftonbladet.

”Vi pratar om vapenlagarna, psykvården och mediavåldet – alla relevanta faktorer – men ingen ställer frågan som för en gångs skull är den i särklass viktigaste”, skrev kanadensiska journalisten Meghan Murphy, grundare av bloggen/podcasten Feminist Current.
”What about the men?”
(Vad är nu detta för flum, tänker du. Vänta lite, det klarnar.)
Murphy pekade på de 31 skolskjutningar som ägt rum i USA sedan 1999 och det faktum att samtliga utförts av män. Och av totalt 62 massmord i USA de senaste 30 åren var skytten kvinna i ett enda fall. Ändå saknades genusperspektivet återigen helt i den debatt som blossade upp efter Sandy Hook-massakern."
Det är ett citat ur en artikel av Andrev Walden

"Det är verkligen fruktansvärt det som hänt i fotbollsvärlden men 28 kvinnor dödades av sina män under de senaste två åren. 219 stycken sedan år 2000. Hur många rubriker har det genererat? Varför uttalar sig inte Löfven och Reinfeldt om det?" undrar Petra på Facebook.

Och jag undrar det också:

Vad ska vi göra med mäns våld i samhället.
Vad gör männen mot sina manliga medbröders våldsbenägenheter
Hur stoppar vi mansvåldet i samhället.

Vi kanske kan börja med att i alla fall benämna det som de tre jag citerar gör. Det är inte fråga om fotbollsvåld, det är mäns våld. Det är inte våld i hemmet det är framför allt mäns våld.

Så "nogmedmänsvåld

Jag vet att så tycker de allra flesta av männen i vårt samhälle också. Men benämn det, protestera mot det. Säg ifrån.  
Det är så viktigt att också männen som är emot våld höjer sina röster i debatten för att höras.
"nogmedmänsvåld

7 kommentarer:

Anonym sa...

Javisst kalla saker vid dess rätta namn. Det vill säga hedersmord är kvinnomord och ingenting annat och det har inget med heder att göra!!!
Ulla C

Eva Swedenmark sa...

Verkligen Ulla! Jag är så trött på alla dessa omskrivningar för det som är mäns våld.
Varför är vi människor så våldsamma - hörde jag någon säga i TV. Men i 99 procent av alla fall är det ju mäns våld i samhället vi talar om.

Maj sa...

Håller med dig!Tänkte själv skriva något om det på min blogg men jag kände att jag "orkar inte läsa mer om mäns våld"....inte vet jag men det måste väl vara droger inblandat.
allt ifrån sprit till anabola och knark.....Annars är det väl en genetisk felprogrammering för naturen har ju ändå (tror på det) gynnat en viss grupp av varelser att överleva och i vissa fall är väl egenskaperna tänkta att försvara gruppen, familjen eller det som behövs. Men sen går uppenbarligen något helt fel.....
Det är ju ännu konstigare att man tex i media i samband med fotboll kallar ligisterna/huliganerna för fans. Jag trodde i min enfald att fans var något positivt men kanske ska man förstå det som Fan´s..../M

Karin sa...

Mycket bra fråga som Meghan Murphy ställer. Om alla dessa skolskjutningar i USA utförts av kvinnor (och inte som nu av män) hur hade då debatten sett ut?

Eva Swedenmark sa...

Maj, visst blir man trött på den konstiga rapporteringen i media. Man kallar inte saker för vad de är. Som det där du säger med fans när det är huliganer. Manliga huliganer.

Eva Swedenmark sa...

Karin, det blir så tydligt när man vänder på rollerna ...

Anonym sa...


Ja, För att inte tala om de manliga strukturer som ligger bakom krig, tortyr och övervåld i alla andra tänkbara former.

Ulla L.