https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 2 april 2014

Ospännande när en bok inte gestaltas utan bara berättas fram

Minns mig som en ängelDu berättar ju bara, du måste gestalta ... hur många gånger har inte deltagare på skrivkurser fått höra detta. Och hur svårt kan det inte vara även om man är en ganska van skribent. Jag fick just tillbaka ett manus jag håller på med från en vän. Visst faller jag också i samma fälla hela tiden. Berättar hur det är i stället för att ta med läsaren och låta henne upptäcka det jag skildrar. Jag skriver läsaren på näsan helt enkelt och det finns mycket att bearbeta i mitt manus.

I natt läste jag en ny deckare som lovade mycket men tyvärr inte höll det den lovade.  Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist.
Det är en sympatisk historia om en talskrivare och litteraturvetare som råkar ut för mordfall i sin omgivning. Det finns en del intressanta skildringar av talskrivarlivet (ja K du ska få läsa boken).

Men deckarintrigen är skäligen ointressant. Framför allt inte alls spännande. Samma sak med personerna som inte lever utan berättas fram, de känns mer som konstruktioner vid skrivbordet än levande människor..


Det är helt enkelt en bok som berättar en handling i stället för att vara en roman man dras med i och andlöst följer.

Men kanske återkommer Kristina Appelqvist med mer fängslande romaner. Den värld hon valt att skildra är kul. Men boken lever inte upp till sin ambition att vara en nutida spänningsroman i litterär miljö.

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Det är kanske en inspirationsbok för författare som ska bli ditt nästa projekt?

Jag läste Kerstin Thorvall BookClub, stavat precis så, igår. Mycket i övrigt att önska om man är väldigt snäll. Vad synd att en så god idé slarvades bort. Men det kan bli så när vitsen verkar vara att lyfta fram jaget och inte berättandet.

Eva Swedenmark sa...

Vet inte Eva, jag kämpar med några manus som inte lyfter :(

Tråkigt med Thorvall BookClub - nu tappar jag lusten att läsa den!

Karin sa...

Talskrivarlivets vedermödor låter intressant, även om gestaltningen inte är så lyckad. Läser gärna!

Kim M. Kimselius sa...

Mycket intressant läsning och något att tänka på som författare. "Låt läsaren tänka lite själv också..." Jobbar med det :-)
Kram Kim