tisdag 25 november 2014

Två böcker med magi vann Augustpriset: Lars Lerin och Jacob Wegelius


Jag såg en intervju med Augustpristagarna Jacob Wegelius och Lars Lerin i morse i Gomorron. Två så otroligt försynta, anspråkslösa, härliga och skickliga pristagare.
Lars Lerins Naturlära ser jag fram emot att läsa. Jag älskar hans vackra bilder och hans härliga personlighet.
Jacob Wegelius har jag skrivit om tidigare: En egensinnigt påhittad blivande klassiker skrev jag i somras. Legenden om Sally Jones var den första boken och nu belönas boken om den ensamma gorillan i Portugal, Mördarens apa. En bok som är så helt egen och originell.
En barn och ungdomsbok som kan vara givande för alla att läsa, vill Jacob Wegelius skriva. Jag läste den för mig själv i somras och hade stort utbyte av den. Denna ensamma gorilla  kan man känna igen sig i.
"Vi är väl alla ensamma", säger Lars Lerin.
Försök se detta fina klipp av två så anspråkslösa och skickliga författare. Väl värda sina priser.
"Jag illustrerar, Lars är magiker!" sa Jacob Wegelius.
Men nog finns det magi i båda böckerna!


11 kommentarer:

Maj sa...

Lars bok kommer nog att bli en fin julklapp i många hem. Såg hans utställning på Akvarellmuseet i Skärhamn. Underbara bilder! /M

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Maj, det är ju en bok jag absolut vill ha! Jag blev helt betagen av hans utställning på Waldemarsudde för några år sedan

Anna/notonmusic sa...

Boken är superfin, köpte den till en vän som tack för hjälp - signerad av Lars, på bokmässan. Känns fint nu :-)
(Ps/ filmen var Såsom i himmelen Eva - filmen alla gillade...)

Andra året i Hjo sa...

Har inte sett Lars Lerins bok ännu, hänger så dåligt med sedan jag slutade jobba. Får väl bli ändring på det. Men: han är magisk!

Marina sa...

Lerins bok ska jag absolut införskaffa. Kul att han fick priset

maggisvarldgmail.com sa...

Upptäckte Lerin på den helt fantastiska utställningen på Waldemarsudde. Har sedan besökt hans museum Sandgrund i Karlstad och där träffade jag honom själv och vi pratade lite. Så personlig och sympatisk! Nu ligger den prisade boken Naturlära och väntar!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Hjo-vän - han är det, magisk och ödmjuk och alldeles fantastisk!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Marina, jag blev glad när han fick pris!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Margareta, längtar efter att resa till hans museum!
Vi gillar honom så mycket att en av hans tavlor är "huvudperson" i barndeckaren Dolt i färg (Emma Vall) som utspelar sig i Enskede och Waldemarsudde

Olle Broström sa...

Jag fick se hans bilder i en bok i slutet på 90 talet vid ett besök hos en annan mkt fin akvarellist Stanislaw Zoldasz i hans atelje( utbildad i Polen). Jag kommenterade att sådan här fin och driven teknik ser man sällan hos svenska akvarellmålare. Jo då sa han, titta i den här boken. Han är bättre än jag! Det var en av Lars Lerins tidiga böcker. Sen dess har jag plockat på mig många av dom. Det var verkligen roligt att han fick sånt genomslag på Waldemarsudde. Det är han verkligen värd och roligt med tanke på hans svåra liv.. Om du inte sett den rekommenderar jag en K Special från 2001 om LL. Den finns på Öppet Arkiv SVT. Man ser där att han inte mår så bra men har mkt att säga och desto roligare när man ser honom idag - en verklig genuin personlighet..

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Hej Olle, tack för tips om K Special. Han är verkligen genuin och så fin!