lördag 13 december 2014

Stjärngosse kan man vara om man själv väljer det


Lucia idag. Vaknade med min lille glade stjärngosse.
Mindes som alltid denna dag den hemske magistern i trean som tvingade mig att vara stjärngosse.
Jag hade klippt håret ganska kort (efter denna händelse skedde en sådan klippning never more) och påbud utgick från magistern att Eva och pojkarna skulle vara stjärngossar.
Jag grät, jag led, jag tjatade om att slippa. Ingen brydde sig om vad ett barn tyckte på den tiden. Jag tvingades in i ledet av stjärngossar.
Magisterns ord var lag.
Härligt nu när alla barn får vara precis det de vill!

12 kommentarer:

Anna/notonmusik sa...

Hemsk berättelse ur livet Eva! Verkligen tur att man får välja fritt nu för tiden! Väldigt fin bild på en fin stjärngosse :-)

Marina sa...

Det där med att "det var bättre förr" stämmer inte alltid.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Anna, jag förundras över hur maktlösa mina annars starka föräldrar var!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Marina, det är mycket från min skoltid jag minns med fasa!

cruella sa...

Tog de strid vad du minns? Eller ansågs magisterns beslut på något sätt logiskt? Jag tänker också tillbaka på en hel massa förtryckande könsroller och stereotypa uppfattningar under skoltiden. Men det "var ju bara så". Jag kunde tycka somligt var konstigt och verkade orättvist men jag hade inga ord för det. Ingen i min omgivning pratade någonsin om könsroller och jämställdhet. Gudarna ska veta att det hade behövts!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Intressant fråga, Cruella. Nä de gav mig allt stöd, var ledsna med mig men konfronterade inte magistern. Några år senare, på gymnasiet, hade min pappa tuffat till sig. Min lärare påstod att jag förfalskat ett intyg, pappa blev rasande och tågade omedelbart hem till min rare och inlade en skarp protest. Det var jag väldigt glad över. Ett bra föredöme som gav mig kraft att protestera mot mina barns lärare.

Pettas sa...

Dessvärre finns det fortfarande makthavande lärare som tvingar elever till att vara något de inte vill vara, men det blir bättre för varje år som går. Tack och lov!
Här hittar du bokgransvikningen: http://lindaslantliga.com/2013/11/vik-pappersgran-steg-for-steg/

Karin sa...

Vilken otroligt fin stjärngosse. Ser ut att gå in för sin uppgift!

Så kul att se dagens blandning av Luciatågsdeltagare – det blir inte mindre stämningsfullt för att var och en valt mundering efter eget huvud. Sångerna har de lärt sig och de sjunger med en högtidlig glädje och inlevelse. Jag blir alltid lika rörd!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ja tack och lov Pettas! Det svåraste tror jag är för pojkar som vill vara Lucior och det söger väl någonting. tack för länken, här ska vikas!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Karin: Stjärngossen gick in för det med liv och lust! Det är verkligen kul att se blandningen, vi hade en astronautstjärngosse i tåget.

Granne med potatisodlaren sa...

Så fin han är. Jag såg en härlig bild med en flicka som gjort om stjärngossestruten till en fe-strut med slöja. Tänk om man hade kunnat göra så då när alla regler var så orubbliga. Hoppas att ni har det fint denna ovanligt grå december.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ja det var auktoritärt minsann, Eva!
Jag har det fint men politiken gör mig konstant arg och ledsen och journalistiken av idag gör mig ofta bedrövad.
Kram!
Eva