https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 8 mars 2015

Ingen tant till Thommy Berggren 77, nä han vill ha UNGA kvinnor


Jag ser på en intervju med Thommy Berggren. Han är 77 och vill inte tala om det, blir nästan sur när härliga reportern Ann-Mari Rauer säger hans ålder. Det förstår jag. Jag gillar inte heller att tala ålder och bli inplacerad i fack.
Men Thommy placerar kvinnor i fack - men är själv evigt och oemotståndligt ung, verkar han tänka.
Han meddelar att det är unga kvinnor han är svag för.
"Vill inte ha en tant", säger han.
 
Åh detta åldersfixerade samhälle!
Han fortsätter glatt:
Klart jag kunde hitta nån i min egen ålder, hålla handen och köpa lite frukt tillsammans och se Let´s dance."

Alltså Thommy, jag känner otroligt alerta kvinnor i det du verkar tycka vara tantåldern (undrar när den inträffar?) som hellre skulle älska med och dricka champagne med en attraktiv man än se på tv och äta frukt.

Varför i hela friden tror han att kvinnor i hans ålder är annorlunda än han, drömmer på annat sätt? Han kanske tror att de slutat drömma, att han är unik som drömmer om kärlek och unga kvinnor.
Nej, det är han inte, det är så män tillåts tänka i vårt samhälle med dess fokus på att en kvinna ska vara ung och vacker, att hennes värde ligger just i detta: den blanka ytan och unga åldern. Sen blir kvinnan ... en tant. Inget att ha, annat än som käka-frukt-med-kompis i brist på bättre.


Kärlek har ingen ålder.
Ska det vara så svårt att begripa.
Jag tror ett ungt sinne och en glimt i ögonen är något tidlöst attraktivt som finns även ihop med rynkig kind.
Och det är väl en människas energi och utstrålning som är viktigare än slät hud?


12 kommentarer:

Pettas sa...

Nämen, det där måste vi ju ta ur honom eller hur? Eller är det ett vanligt gubbdrag? ;) (med tanke på att ha fördomar).
För fördomar är det och ingenting annat. Eventuellt också rädsla för att bli gammal. Och gamla blir vi om vi får leva...och gärna det med tanke på alternativet
Men jag har förståelse för irritationen när åldersfrågan kommer upp. Varför är det så viktigt att alltid berätta hur gammal man är? Jag har själv märkt att folk oftast tar mig för yngre än vad jag är och när jag berättar vad jag är så ändras deras attityd när de inser att jag inte alls är ung längre.
Åldersnojan är stor i våra länder
Ha det bra Eva!

Eva Swedenmark sa...

Karin/Pettas: jag tolkar det han sa som en otrolig skräck för att bli gammal. Och precis som du förstår jag verkligen irritationen när åldersfrågan kommer upp. Det där att man förväntas bli glad över att "se ung ut". Att ung är ett värde i sig i vårt samhälle, i synnerhet för kvinnor.
Kvinnor träffar yngre män: det blir rubriker och förföljelse. Män träffar yngre kvinnor, något som ses som helt naturligt. Sorgligt!

Marie-Louise Nilsson sa...

Jag tror att han vill ha och söker unga kvinnor för att hålla sig ung själv. Jag tror att han inbillar sig att de unga kvinnorna blir ett verktyg att lura sig själv att tro att han är yngre än han är. En spegling. Att "tanten" som han uttrycker det speglar en äldre version av sig själv som han inte gillar. Tyckte hela intervjun var lite sorglig på det sätt han valde att uttrycka sig. :(

cruella sa...

Det paradoxala som de inte själva verkar fatta, de där desperata killgubbarna, är att de framstår som ännu värre stofiler när de uttalar sig så där.

Margareta Wahlén sa...

Jag såg också intervjun och tyckte Berggren utgjorde en sorglig figur. Det han uttrycker visar ju hans egen ångest inför åldrandet och att han inte inser det. Vet inte bakgrunden till hans skilsmässa men att han separerat från en mycket yngre fru har säkert tagit hårt på hans självkänsla. Jag brukar bli glad om någon tycker att jag ser yngre ut än jag är…och det är väl ett uttryck för hur vi ser på att bli äldre även om jag själv försöker hålla fanan högt!!

Eva Swedenmark sa...

Marie-Louise, jag håller med dig, han gjorde ett sorgligt intryck. Behovet av att tala om hur otroligt bra han är, behovet av att spegla sig i en ung kvinna berättar ju om en väldig osäkerhet.

Eva Swedenmark sa...

Cruella, visst är det så. Idag är det 8 mars, igår visade han i den patetiska intervjun hur mycket vi har kvar att arbeta för! Ja vilken stofil!

Eva Swedenmark sa...

Margareta! Ja vilken ångest inför åldrandet han gav uttryck för. Sorgligt.
Jag förstår precis hur du menar med att bli glad om någon tycker jag ser yngre ut. Klart jag också blir glad, så präglade är vi ju. Tveeggat glad. Men vi kanske kan tolka att se ung ut som att vara fylld av glädje över livet och framåtriktad energi? Kram!

Anonym sa...

Bra inlägg mamma!!! Så viktigt.
👊👊

KaosJenny sa...

Stackarn... Jag träffade en 77 åring i helgen som han garanterat skulle bli helt utsliten av att umgås med. Förstår han inte att det finns gubbar och tanter i 20 årsåldern (om man pratar mental ålder) och att kärlek egentligen inte har några gränser... Undrar vad han skulle ha gemensamt med en ordinär 20+ åring... Snacka om åldersdiskriminerande gubbtjyv ;-). Kram

Eva Swedenmark sa...

Eller hur E2, vi kämpar på!

Eva Swedenmark sa...

Jenny egentligen är det mest synd om honom, vad mycket han missar när han begränsar urvalet och vad instängd han verkar vara i en traditionell mansroll
Intressant det där med mental ålder - och så sant!