https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 9 mars 2015

Säger som Madonna: Fortsätt vara sexuell, vacker och relevant

Madonnas nya album Rebel Heart
Madonna säger att hon gärna tar på sig ansvaret för att få kvinnor i 50- och 60-årsåldern (och 70-årsåldern hoppas jag) att förstå att de kan fortsätta vara sexuella, vackra och relevanta.
Min kloka brorsdotter Linnea har skrivit en bra kolumn om det och hon säger: "Att vara en äldre kvinna och utstråla självsäkerhet verkar provocera. Det enda som är värre är väl att samma person dessutom vill vara sexig. Eller skaffa sig ett nytt jobb. "

Så sant. Jag blir galen på hur kvinnor femtio plus förminskas, reduceras till osynlighet, förlöjligas om de inte går in i rollen att vara en gullig tant. Men vi kanske är många som inte känner för det där med tant.
När jag var barn sa man tant till alla gifta kvinnor med barn. Jag tror en del av tanterna var omkring 25. Jag insåg redan då att det var tråkigt att vara tant. Det var inte många som var som min färgstarka mamma som klädde sig färggrant och "piffigt" som hon sa själv. Och som intensivt uppmanade mig att studera och skaffa ett jobb med egna pengar. Jag såg hur tanterna på min gata var instängda i sina tvåor och väntade på att mannen skulle komma hem på lunch.

Ordet tant som ju är så populärt har ingen dragning på mig. Kalla mig tant och du får en isblick.

Den som vill och tycker det är underbar att bli tanter vad nu det innebär får gärna vara det. Men själv är jag ingen tant och blir ingen heller. Jag känner mig inte så annorlunda nu mot för vad jag kände mig som betydligt yngre och jag vill vara en levande relevant och gärna sexig kvinna som Madonna säger.

Frukappa och tanthatt, hade de, tanterna på Sallyhillsvägen. Jag tycker det ligger något avsexualiserande i tantbegreppet, något förminskande och lite småputtrigt ofarligt.

Åldersfascism drabbar alla kvinnor över femtio, säger Madonna.

Vi har varit på två Madonnakonserter, E1 och E2 och jag. Det var underbart och jag skulle gärna gå i november!

4 kommentarer:

Marina sa...

Jag, en "gullig tant"...mycket tveksamt om jag säger så...!

Pettas sa...

Jag upplever att ordet tant har förlorat en del av sin gamla "glans".
Numera är ju tanter tjejer
Jag blev kallad tant när jag jobbade med barn för många år sedan. Då tyckte jag att det var märkligt, men vande mig, eftersom det var kutym att barnträdgårdspersonal blev kallad tanter.
Barnen sade ju allra oftast Karin i alla fall men föräldrarna benämnde oss i personalen till tanter.
Jag vet att ni talar om fröken i Sverige i det sammanhanget
vilket inte känns helt rätt det heller för min del.

Jag tror att det också beror på var någonstans man kommer ifrån.
Jag har märkt att det är väldigt vanligt att föräldrar i Finland (inte Åland) kallar alla äldre och yngre kvinnor till tant när de talar med sina barn om kvinnor i närheten, precis som mina föräldrar gjorde..en relik med andra ord.

Intressant är vad det är!

Men visst har det här också med en gammal syn att göra, ett sätt att sätta hatten på hyllan så man vet var man har den.

Vi får jobba på det här med gemensamma kvinnokrafter!

Eva Swedenmark sa...

Marina, inte för att vi träffats IRL - men jag skulle nog aldrig gissa "gullig tant" om dig :)

Eva Swedenmark sa...

Karin/Pettas: Ordet fröken använder barnen nu om både killar och tjejer, bättre än det mer kliniska ordet personal på förskolan. En personal har jag aldrig gillat. Men tant är ett märkligt begrepp som fått någon slags revival - för mig fungerar det inte. Hellre tjej för evigt!