tisdag 18 augusti 2015

Han slådde, gådde och fådde ... barns alldeles underbara språklogik

Skolans svarta tavla intill anslagstavla med gamla bilder. M i tvåårsåldern med mig t ex

Jag vet inte om ni följer Språkpoliserna på Facebook? Ibland överpetiga kommentarer, ibland väldigt roliga diskussioner om språkliga frågor. Jag hade en liten tråd häromveckan.
M, som nu är fem, pratar väldigt bra och har ett överdådigt ordförråd.
Plötsligt börjar han säga: gådde, fådde, slådde i stället för gick, fick, slog. Jag blir så fascinerad av att hans språkhjärna hittar de logiska böjningarna. Klart slå slådde, gå gådde, få fådde och så vidare är så mycket mer logiska former. Så lustigt att han plockar upp och använder det. Någon i tråden skrev att det är typiskt för just den åldern att plocka upp logiken i språket och använda den. Visst är det alldeles underbart och fascinerande?
Om jag rättar honom?
Nä det behövs verkligen inte. En vacker dag har han hittat de "rätta" formerna igen. Vi pratar mycket om ord när vi läser till exempel. Och vi är båda lärare i en påhittad skola med många skolbarn som vi undervisar. Han har skolbarnen i sitt huvud, säger han. Vi har en tavla där vi skriver upp deras läxor och vi läser högt för dem tillsammans. Det står till och med på min ytterdörr. Evas och M:s skola.

När det gäller barn är min princip att leka med språket, läsa mycket, skriva mycket, ha kul med orden och bokstäverna i stället för att komma med petiga påpekanden. Bättre att han leker sig fram till det som är korrekt så småningom. De gör han. Just nu är det femåringslogiken som gäller. Snart är det något annat och jag njuter hur han leker sig fram.

10 kommentarer:

Helena Bergendahl sa...

Barn pratar böjer ju ofta verb regelbunden när det egentligen är oregelbundet. Det är helt fascinerande ju. Häromdagen när jag vikarierade på en förskola var det en liten som nyss börjat prata. Hon pekade på månen som syntes lite svagt på den sommarblå himmeln -Där! sa hon. -Ja, det är månen, sa jag. -Ja, det är en mån som flyger, svarade hon då. Så himla fint!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Så fint Helena. En mån som flyger. Jag tröttnar aldrig på att höra barnens språkuppfinningsrikedom!

Äventyret framtiden sa...

Barnens språk berikar och själv blir jag alltid lika fascinerad när det yngsta barnbarnet som också är fem år "får till det" på ett så självklart sätt. Egentligen.

Karin sa...

Och så alla fina och logiska nybildningar, som "äppelskrot" och "handburgare". Så självklart!

maggisvarldgmail.com sa...

Kommenter från min lilla E som började skolan igår! Vi fickde "sudd"… en oregelbunden början!!

Anna/notonmusic sa...

Å vad roligt med en alldeles egen skola! Förstår verkligen att du och M är "bästa kompisar" - ni verkar kunna befinna er på samma våglängd. För det är ju det där att nån måste "se" allt det där roliga som barn säger och gör, som förälder hinner man inte alltid lyssna och se, far och morföräldrar har oftast fina känselspröt för det där. Lycka att ni har varandra :-) Kram

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Härlig början Margareta!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Karin/Pettas, visst är det en njutning att lyssna till dem1

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Karin, älskar alla deras språkuppfinningar!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Anna, ja vilken lycka det är att få tillbringa mycket tid tillsammans!