måndag 19 oktober 2015

En mångbottnad roman som lever vidare


En roman om organdonation ... och du är helt uppslukad? sa dotter E2.
Helt uppslukad är sant. Men den roman jag läste är så mycket mer mångbottnad och rik. Jag sträckläste Charlotta von Zweigbergks roman Alla delar av dig  på Ordberoende förlag där organdonation är ett tema men det mer handlar om  uppslukande kärlek, kanske besatthet, och även sorg. Och en otrolig vilja att öppna sig för livet och inte ge upp.

När det gäller organdonation så tror jag att jag delar dåligt samvete med många. Vi är positiva men har inte tagit steget. Det gör man efter att ha läst denna bok. En kollektivroman där författaren så inträngande och fint visar vad det betyder i livet att kunna få hjälp att leva vidare.

Handlingen är spännande som en thriller och jag vill inte spoila.
Men sex människor ensamma på en vacker enslig ö i Stockholms skärgård, tidig höst. De tittar tveksamt på varandra: Vad är vi för grupp egentligen? Vad väntas av oss? De blir inte mindre nervösa av att forskningsledaren blir allt mer spänd och stressad. Vad håller han på med. Och vad är det för märklig attraktion som uppstår mellan honom och en kvinna i gruppen?

En berörande bok, viktig också. För  efter att ha läst den finns frågan kvar i mitt huvud: Kan du tänka dig att ta emot ett organ från en annan människa? Om du kan det så är det väl självklart att du också fyller i ett donationspapper.

Alla delar av dig är  en feel-goodroman om liv och död med ett otroligt viktigt tema. Kärleksfulla, flerbottnade porträtt visar att det ligger mycket kunskap och research bakom romanen. Människorna i den lever vidare i många bemärkelser - i boken, i mig.


4 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

Blir väldigt nyfiken…har ibland funderat på denna fråga om organdonation men har inte tagit ställning. Verkar ju också vara en intressant bok på många andra plan också! Tack Eva för tipset. Det blir att lägga i bokhögen!

Eva Swedenmark sa...

Jag tror att den är så intressant för dig, Margareta, du som ofta funderar på filosofiska och moraliska frågor samtidigt som du älskar att läsa bra romaner.

Marina sa...

Det låter verkligen som en mycket spännande och lite annorlunda läsning. Alltid intressant med böcker där det finns ytterligare bottnar och som finns kvar efteråt. När det gäller organdonation har jag tagit ställning och det var länge sedan. Om jag kan bidra på något vis den dag jag inte behöver mina organ för egen del så är det bara positivt.

Eva Swedenmark sa...

Marina, den ger mycket att tänka på och är verkligen också underhållande, bra kombo som sagt!