https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 18 februari 2009

Ingen gång är man mer ensam än i ett dött förhållande

Jag trodde att psykoanalytikern Tomas Böhm var en klok man. Men i Amelia Adamos program på TV8 säger han att det finns inga singlar som är lyckliga, lika lite som det finns horor som är lyckliga - vilket inskränkt uttalande. Inte kan man kategorisera så.
Lycka kan finnas i singellivet, att själv få bestämma över sitt liv.
Lycka kan också finnas i närhet till en annan människa, men vem säger att den närheten finns för att man har människan snarkandes i sitt sovrum, boende tätt inpå sig och officiellt inte är singel?
Ingen gång är man mer ensam än i ett dött förhållande, mer olycklig.

Jag ser så många olyckliga människor som hänger ihop av gammal vana eller av skräck för att vara ensamma. Jag beklagar dem. Självvald ensamhet är inte olycka, lika lite som ett förhållande är lycka.
Att dra en parallell singel=olycka - det är väl ändå bra korkat!

5 kommentarer:

Ango sa...

Oj, vilken tur att jag inte såg det programmet, för jag hade reagerat precis som du. Jag håller med dig om ensamheten; Den allra värsta ensamheten som finns är den som kan hända i en tvåsamhet!
Jag var själv väldigt lycklig singel i flera år så visst går det.
Det går som sagt inte att generalisera, det finns alltid stunder av lycka, för ALLA människor oavsett hur de lever. Och oavsett hur vi lever är inte lyckan beständig, utan pendlar upp och ner.

Kram
Ango

Annika sa...

Ja, det var lite väl drastiskt formulerat av TB men kanske att han egentligen menade att vi alla när en längtan efter en lycklig tvåsamhet, flockdjur som vi är? Levde själv i 24 år med mina barns pappa och insåg till slut att det var bättre att leva själv än med denna tvåsamhet som inte var rätt för mig. Sen träffade jag min nuvarande man men det är en annan historia. Min mamma lever i självvald "ensamhet" sedan många år och trivs ypperligt med livet. Ingen har så mycket roligt för sig som hon. Många har de kandidater varit som velat flytta in till henne men de har alltid fått nobben. "Nej, vet du vad, karlar är bara till besvär, det är mycket roligare utan dem" brukar hon säga. Som sagt, TB borde nog ha fått utveckla sina synpunkter lite mer.

Anonym sa...

Hej!
Sa han verkligen det? Vilken korkad gubbe! Jag såg inte programmet. Jag är singel och långtifrån lika olycklig nu som jag var i mitt äktenskap. Är lycklig och inte olycklig samma sak?//Nina

Anonym sa...

Är han inte klok den gamla stofilen. Han borde ta ett snack med Dalai Lama.
Lars

Eva Swedenmark sa...

Ja minsann! Det är ett yttrande han får anledning att formulera om tror jag - framför allt är hela frågeställningen så fel.