https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 21 mars 2009

Får man ha lugg och långt hår efter fyrtio? femtio?

Regelmässigt varje år kommer damtidningarna med urtråkiga hårbilagor. Halva tidningen är som en annonsbroschyr för hårvård - det kanske den är också förresten? Jag kan inte se någon annan anledning för tidningarna att visa dessa likadana urtråkiga reportage år efter år annat än att de genererar annonser från digra konton. Kan ni?
Jag är väl en hopplös person i sammanhanget som envisas med att ha samma frisyr, decennium efter decennium. Några gånger varje decennium är jag riktigt modern - då utropar hårbilagorna att nu är det LUGG som gäller, eller att nu är det LÅNGT hår som gäller. Jag har alltid lugg och alltid långt hår. Jag bestämde mig efter min konfirmation, så det är ett tag sedan. Då klippte en ovänligt sinnad frisör mitt hår kort, så kort och gjorde en hemsk frisyr. Jag ser ett vilset ansikte titta fram bakom den stela korta tantfrisyren. Sedan dess har jag min trivsamma frisyr som vid behov, skrivande t ex, snurras upp i en bekväm tofs.
På tal om stil - ibland är det faktiskt människor som antyder att kvinnor i "viss ålder" som fransmännen så finkänsligt uttrycker det, inte ska ha långt hår och inte lugg. Ska? Jag blir så full i skratt. Det är väl när man är i en "certain âge" som man har sin fulla rätt att ha precis det man vill? Det man trivs i nämligen.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du är urfin i ditt hår Eva och man ska ha den frisyr man trivs i tycker jag oavsett ålder. Ibland kan man dock se att någon "fastnat" med en frisyr av rädsla för förändring. Någon stylist har sagt att medelålders kvinnor och män ibland stannar i den frisyr de hade som unga, det vill säga den tid de själva upplevde att de såg som bäst ut trots att de kanske skulle vinna mycket på litet förändring, men om de trivs så är väl det ok också.
Ulla C

Annika sa...

Nej, det får man inte. Man ska veta hut och skaffa sig tantkrull. Så det så.

Eva Swedenmark sa...

Ja så sant - jag gör ju tvärtom Ulla, lämnar en fasans fjortonåsfrilla för att se bättre ut nu -men det är klart att man gärna vill hålla fast i något man en gång tyckte var tjusigt. Kanske därför män desperat kammar över flinten och tror att det inte syns?
Och Annika - tur att man klarade tantkrullet då i fjortonårsåldern och nu kan våga svalla fritt...

Anonym sa...

Jag tror faktiskt inte att det där som de säger att kvinnor över fyrtio inte ska ha långt hår är något fördomsfullt menat. Jag tror snarare att det är försök att ge råd om att man kan välja frisyr efter sitt ansikte varesig man är gammal eller ung. Ett fyrkantigt ansikte klär inte så bra i lugg till exempel. Ett äldre ansikte kan se fräschare ut om det inte har något som tynger ned och det betyder inte att man måste ha tantkrull. Sedan kan man förstås strunta i alla råd och välja den frisyr man gillar - det är var och ens frihet.
Nina

Maria Herngren sa...

Långt hår hade jag visserligen som barn o ung till jag blev sjutton och vågade klippa det kort. Men lugg hade jag inte fast jag så gärna ville det för jag trodde inte att jag passade i det så när jag lät mitt hår bli långt igen tio år senare lät jag luggen vara kvar och upptäckte att jag visst kunde ha det. Och nu har jag det fast åren går ... Kanske är jag bara feg nu med. Men, inte har jag hår som när jag tyckte jag var som vackrast för det tyckte jag verkligen inte att jag var som barn, ung eller ens långt upp i åren.
Dessutom är det för min del mer ekonomiskt med långt hår - jag kan klippa mig väldigt väldigt sällan (luggen klipper jag själv) och så får frissan klippa mina slitna toppar hur mycket som helst. Det är ett av många sätt att hålla i slantarna när man inte har så mycket.
Och så slipper man hålla på med håret, som med kortare frisyrer. Vilket passar mig perfekt som vill lägga noll tid på sånt.
Dessutom - verkligen strunt samma vad andra tycker! Huvudsaken att man trivs själv.
Min mormor hade jättelångt hår, i en lång fläta så länge hon levde. Min farmor som nästan inte hade nåt hår alls, så tunt, fick försöka bättra på det med två hårnät. Hon skulle säkert gärna haft långt om hon hade kunnat.

Ann sa...

Oj.oj jag är 48 och har långt hår och lugg.. Men sanningen är att jag ofta tänkt på det där, jag är rädd att bli patetisk eller rättare sagt att folk ska tycka att jag är patetisk. Ibland funderar jag faktiskt på att klippa mig fast jag egentligen inte vill DUMT va?

Eva Swedenmark sa...

Ja Anonym! Man måste ju då tala sig till rätta och fundera på om det inte är mer patetiskt att bry sig mer om vad folk tycker än vad man själv vill! Så luggen får vara kvar och det långa håret likaså. Om du tycker att du är fin i det och trivs med frisyren så är det ju det enda som gäller. Och jag är säker på att det passar dig!

Anonym sa...

ja det är verkligen så att man rekommenderar särskilda frisyrer till vissa åldrar. I typ ALLA damtidningar är det alltid nåt sedesamt kortklippt de föreslår lite äldre. Och skriver att yngre kan ha vad som helst. jag tycker det är tråkigt och fördomsfullt. ha precis vad du vill och vad du själv kommer fram till vad du passar i säger jag.

Anonym sa...

Vad patetiskt detta är och vad sur jag blir när allt som från början inte har någon baktanke ska tolkas till det sämre! Ingen är väl för sjutton tvungen att följa råden i tidningarna om hur frisyren ska vara. Man kan läsa in kvinno- och åldersfientlighet i allt om man vill ha det så. Behåll det långa håret hängande upp i 90-årsåldern och se ut som häxor om ni vill det! Det är inte snyggt helt enkelt tycker jag och de flesta andra.Men om ni framhärdar och vägrar lyssna på råd - så bon! Varför inte sluta klippa tånaglarna också för att protestera mot att det står om pedikyr i någon damtidning!
Rasmus

Eva Swedenmark sa...

Smakdomare Rasmus vet vad "alla" tycker. Så skönt att vara "allas" smakdomare, eller hur? Men det är ju just sådana barnsligt fördomsfulla kommentarer som din som jag skriver om. Du har ju inte fattat något av den lättsamma debatten kring frågan efter mitt inlägg. Men jag ger dig rätt såtillvida att jag inte bryr mig om sådana fördomsfulla kommentarer och råd som dina... det är just det jag uppmanar till: Låt alla små Rasmusar i världen tycka vad de vill - t ex att en långhårig kvinna är en häxa, snacka om att det ligger en djup rädsla för kvinnor som tar plats i det påståendet.