https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 31 mars 2009

Hallå alla vackra häxor i nittioårsåldern

Jag skrev några rader om att ha långt hår. Vilket jag har och trivs med. Fick roliga instämmande kommentarer, de flesta förstår vad jag menar. Det handlar om att våga stå för det man själv gillar och inte anpassa sig till stendöda konventionella normer. Men idag var det en liten man som slog till mig på fingrarna. Så här skriver han: "Behåll det långa håret hängande upp i 90-årsåldern och se ut som häxor om ni vill det! Det är inte snyggt helt enkelt tycker jag och de flesta andra." Denne man har utsett sig till allmänhetens smakdomare, det han tycker tycker de flesta, anser han.
Äsch det här är bara en baggis att skratta åt, mindre roligt är det kvinnohat som kommer till uttryck i en facebookgrupp som Aftonbladet skrivit om. ”Jag brukar våldta, det gör jag alltid, det är det enda som är lätt.” Så skriver en Ernst i facebookgruppen ”Är hon mer än 10 meter från spisen har hon rymt!”. Gruppen har i skrivande stund nära 3400 medlemmar – som tävlar i kvinnoförnedrande kommentarer. Det här är bara humor, säger grundarna. Visst! Jag skrattar ihjäl mig.
Den förväntade reaktionen kommer,tidningen får nu massor av kvinnoförnedrande kommentarer och den journalist som skrivit artikeln får massor med hätska mail. Så kan det vara, 2009 i Sverige. Det är inte kul. Men vänta bara, det är snart påsk, då slår häxorna till.

7 kommentarer:

Maria Herngren sa...

Nej det är inte kul! Desutom tror jag att sådana raljeranden är direkt farliga, att de ger en grogrund för sådana saker på allvar (även om man säger att det bara är skämt så ...), antingen det är rasism, homofobi, kvinnofientlighet osv så är det direkt livsfarligt. Antingen det när sådana som är sjuka och begår övergrepp en och en eller växer sig till större rörelser (oftast i kris).
Nej det här är verkligen ingenting att skoja om!
Och strunt samma om så alla karlar tycker att mogna kvinnor inte ska ha långt hår. Det långa håret har jag för mig själv. Det är i alla fall inte skadligt som många äldre mäns väl tillväxta ölmagar.
Dessutom kan man ju undra om det finns en avundsjuka bakom fientligheten mot långt hår hos de som säger så (att denna/dessa blir allt mer tunnhåriga/flintis själva kanske)

Enn Kokk sa...

Dig skulle man inte kunna binda fast vid spisen ens om man använde ditt långa hår att binda med.

Annika sa...

Nej, detta är verkligen inte roligt. Har vi verkligen inte kommit längre? Hur uppfostrar vi våra söner egentligen? Och den lille arge mannen är det mest synd om...

Eva Swedenmark sa...

Ja det bekymrar mig att så många går med i en sådan grupp och försöker hävda att det är kul. Och de hätska reaktionerna mot den journalist som skrev artikeln om den otroligt korkade gruppen och mot artikeln bekymrar mig. Som ni säger Maria och Annika, vi har inte kommit så långt. Läs artikeln och kommentarerna, jag har länkat till den. Men de värsta kommentarerna går inte ens att publicera förstås. Sånt som Elin får i sin mail när hon skriver.

ylva sa...

Bakom förakt för andra döljer sig ett förakt för sig själv. Men män som behöver nedvärdera andra pga av bristande självförtroende och självrespekt är naturligtvis farliga, de kan döda av hat, misshandla av egen kärleksbrist osv.
Sedan (och detta utan att läst inläggen du refererar till) kan jag tro att en del tycker att det är roligt att göra det förbjudna, att uttala kvinnohat av den anledningen att man egentligen inte får, att det är lite tabu och därför tycker att det är humor. Det brukar dock vara som Maria säger - en viss sanning i det, det vet vi eftersom vi då och då möter det menat på fullaste allvar.
När det gäller mäns åsikter om långhåriga äldre kvinnor ... ja, där kan man ju bara konstatera att de flesta män blir fula, de tycker de flesta kvinnor! : ) Humor!
/Ylva

Sara sa...

Kommentar till själva hårdelen av inlägget:
När jag jobbade "på hemmet" slogs vi om att borsta och fläta Edlas hår. Hon var 90+ och hade världens vackraste, långa gråa hår.
De outvecklade gubbsen lämnar jag därhän med en suck.

Anonym sa...

Which came first? chicken or the egg