torsdag 30 april 2009

Antikvariaten – bokspridandets hjältar i det tysta

När det gäller böcker så vill jag äga dem. Jag försökte göra mig av med böcker när jag flyttade från huset - ett helt rum med samlade böcker som spreds för alla vindar. Skulle bara ha de Absolut Viktigaste Böckerna kvar. Nu, efter fem år i lägenheten, är det bokhyllor och bokhögar överallt. Jag inser att det är jag. Så kommer jag alltid att ha det. Jag är ingen sparsmakad estetisk typ som färgsorterar 30 böcker i en stylad bokhylla, jag är bokhögar-på-golvet-Eva, fulla-bokhyllor-Eva. Och jag fortsätter. Hur kan man motstå böcker?

Secondhandkläder på loppis har jag alltid gillat, vintage som man säger nu. När det gäller böcker är det antikvariaten. Man slår in ett boknamn eller en författare på Google och upp kommer listor på fantastiska boksäljande människor som för en billig penning vill skiljas från de böcker jag vill ha. Idag kom Hemlig resa, fint inslagen i först tidningspapper, sedan brunt omslagspapper, mitt namn handskrivet på paketet, 40 kronor plus frakt, det är ju ingenting. Boken, förstaupplaga -53, är så bra att jag måste tvinga mig att läsa långsamt. Vilken tidsatmosfär, vilket språk, vilken stockholmsskildring. Harry Harry... du är så bra!

En hyllning till antikvariaten, bokspridandets hjältar i det tysta, som vårdar, sparar och sprider böcker som förlagen för länge sedan makulerat.

3 kommentarer:

Studio Agnes sa...

Åh, jag älskar antikvariat. Man kan hitta så mycket roligt och spännande som de vanliga bokhandlarna inte har. Det var dock längesen jag besökte ett, småbarnsmamma som jag är fungerar nätshopping bäst (Tradera är kanon). Däremot har jag ett flertal favoritböcker som jag just hittat i antikvariat, på loppis eller secondhand. Det är konstigt att böcker inte har högre andrahandsvärde men jag är också tacksam för det för då har jag råd att köpa fler. Jag vill gärna också äga mina böcker. Förutom att de är vackra att inreda med så blir de kära ägodelar, särskilt böcker som betytt mycket för en och som man ibland vill ta fram igen och bläddra i eller läsa om.

Anonym sa...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Jerrie sa...

Så roligt att hitta en själsfrände vad gäller Kullman. Jag läste och blev besatt av Gårdarnas krig när jag var i tio-års ålderm och trots att jag är 38 år nu så läser jag om den, men även hans andra söderböcker, med jämna mellanrum. Och du har rätt. det är så bra. :)