https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 18 maj 2009

Skakande reportage av Maciej Zaremba om ett rättsfall i byn Vojakaala

Det här är rubrik och ingress till en skakande artikel i DN idag. Läs den:

"Är alla lika inför lagen? Eller gäller särskilda regler för familjen Grönfors i Vojakkala by?":

Den som följt medierapporteringen kring Vojakkala har fått en bestämd bild: en enda familj har terroriserat en hel by. Men är det sant? DN:s Maciej Zaremba reste dit och fann i stället en familj som drabbats av fördomar och bojkott. I våras dömdes fem familjemedlemmar till sammanlagt 22 års fängelse. I ett demokratiskt samhälle ska alla vara lika inför lagen. Men kan fördomar äventyra den rätten? Nu avgörs om den principiellt viktiga domen ges prövningstillstånd i Högsta domstolen.

I helgen har det varit många rapporter om svår diskriminering av romer i Ungern. Jag blir upprörd, hur kan det ske? När jag slår upp DN i morse läser jag ett skakande reportage av Maciej Zaremba om ett rättsfall i Vojakaala by. Jag har läst och utan eftertanke trott på historien om en familj som håller en hel by i skräck. Idag visar Maciej Zaremba i sin artikel i DN att varken media eller domstol bemödat sig om att ta reda på fakta om i denna fråga. Zaremba berättar en annan historia om en familj som provocerats och demoniserats därför att de är romer, därför att någon i familjen är mentalt handikappad. Jag är skakad och skamsen. Att kasta sten i glashus är lätt, att ta reda på fakta borde inte vara svårt. Ändå har ingen av alla journalister som bevakat fallet ställt de frågor och lyssnat som Zaremba nu gjort.

Här är en länk till artikeln.

6 kommentarer:

Annika sa...

Läste den i morse vid frukostbordet och reagerade som du. Hans artiklar gör mig alltid upprörd - i positiv bemärkelse. Jag hoppas verkligen att HD tar upp fallet, allt annat vore att göra denna rättsskandal ännu större. Att ingen journalist hittills grävt ordentligt är också det klandervärt. Medierna har inte tagit sitt ansvar, de har haft en förutfattad mening och det har inte legat i deras intresse att omvärdera den.Skrämmande och tyvärr inte ovanligt.

Knalle sa...

För att Zaremba berättar en annan historia betyder det inte att den är sann!
Läs på om denna historia som pågått i 20 år och ta reda på fakta istället för att anklaga polismyndigheter, tullverket, kommunen och hela rättsväsendet tillsammans med alla journalister för att vara rasister!

Eva Swedenmark sa...

Ja uppenbart finns en helt annan historia att berätta än den enda media hittills rapporterat om. Det har kommit kommentarer som jag avvisar därför att de är personangrepp och går in på enskilda detaljer jag inget vet om, skicka de kommentarerna till Zaremba i stället som säkert utreder anklagelserna - jag tycker det är modigt av Zaremba att gräva i denna infekterade historia som måste gå vidare för granskning i högsta juridiska instans.Jag undrar bara varifrån allt hat i denna historia kommer.

Beatrice sa...

Ja, det finns alltid två, eller fler sidor av saken och det är inte alltid lätt att välja ("rätt") sida. Jag hörde på P1 häromdagen en intervju med en svenskättad bosättare i Israel. Han menade att vi européer önskar att araberna gör det som nazisterna inte fullförde, nämligen att utrota judarna. Han sa vidare att araberna som befinner sig i det som idag är Israel, Västbanken och Gaza, mot ersättning skulle transporteras till Jordanien. Jag kan inte mer än förfasas över den inställningen. Här skulle det vara lätt att ställa sig på arabernas sida, men går man till dem så gissar jag att man får höra ungefär samma ramsa men motsatt...
I vilket fall, så behöver all fakta komma på bordet och inget undangömmas, från något håll!

Annika sa...

Eva: visst är det märkligt att diskussioner om ev. rasism, olika folkslag och invandring kan väcka så mycket hat! Jag läser just nu "Sista kulan sparar jag åt grannen" från kriget i forna Jugoslavien som beskriver just hur grannsämja och kärlek plötsligt kan vändas i rent hat. Hur den konflikten slutade vet vi ju...
När det gäller Vojakkala är det givetvis så att Zaremba inte sitter på den enda sanningen, vilket varken du eller han heller påstår, precis lika lite som domstolen. Det skamliga med denna historia är att de anklagade inte behandlats rättvist. Jag läste i SvD att de vägrar att uttala sig och det kanske inte är så konstigt. Media har ju alltid tolkningsföreträde. Det är inte heller ok att vissa krafter i byn hotar med repressalier om någon har en avvikande mening. Att hotas för att man tycker annorlunda är aldrig acceptabelt.
Jag vet hur en del kommentarer kan se ut och jag brukar skämmas åt författarnas vägnar. Bra att du inte publicerar dem!

Eva Swedenmark sa...

Ja det märkliga är att jag till exempel hittar samma svar men med annan signatur på en annan blogg, verkar lite märkligt och mycket hätskt. Jag har min blogg för att ventilera tankar och känslor och för att lyfta fram viktiga frågor, jag har ambitionen att publicera allt men det finns inlägg som jag inte vill ha, antingen för att det är personangrepp eller för att de verkar massutsända, för att de valt fel forum för sin debatt. Tack för stöd!