https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 20 oktober 2009

August är ett bokjippo bland andra och det är inte årets SM i litteratur!

Ser att vännen Annika, http://estassy-loven.blogspot.com/, bloggar bekymrat om att hon inte vet vilka Augustprisvinnarna är. Bry er inte! säger jag. Annika och Jenny, två av mina läsgladaste vänner vet inte. Men August är ju ett jippo, påhittat av bokförläggarna. Det är inte årets bästa böcker, det är ett av sätten som finns att öka läsandet, det är bra, men det får ju inte bli ett pris som får författare och läsare att tro att det är miniNobel eller årets SM i litteratur, jag vet många böcker mer värda i så fall att nomineras.

Jag tittar på listan men det är inte från den jag får mina tips. I år är jag extraglad för att det lilla förlag, xpublishing, där Ylva Karlsson och Katarina Kuick ger ut sin bok, Skriv om och om igen, blivit nominerad. Annars är det ju mycket de två stora förlagen. Av någon anledning. Och tidningarna nappar och skriver som om det faktiskt vore SM, lite trist att skrivande om böcker är så flockstyrt. Jag har fått nästan alla av mina bästa lästips från läsglada bloggare det senaste året för övrigt!
Det finns många böcker jag velat se bland de nominerade men jag tänker inte göra en alternativ lista. Jag vill bara säga en gång till: det här är ett jippo bland andra och det är inte årets SM i litteratur.

1 kommentar:

Maria Björkman sa...

Så initierat och upplysande! Jag tillhör också dom som har tänkt att det här är viktigt att hänga med i. Vi blir lurade hela tiden av krafter som inte syns, eller hur?