https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 21 december 2009

EVAngelium om otrohet enligt mig och kloka Annika Borg

Jag har en favoritpräst, det är Annika Borg. Hon är vardagsklok. Jag hittade ett citat av henne när mitt liv krisade. Mannen i mitt liv svek mig, på alla sätt, Gång på gång. Jag var förkrossad och mitt självförtroende var i botten. Det var svårt för mig att se hur allt blivit så fel och i mitt svaga tillstånd började jag lägga skulden på mig själv.
Då läste jag det här citatet av Annika Borg och det fick mig faktiskt att räta på ryggen. Jag har det uppskrivet och brukar ge det till vänner i samma situation. Hallå Elin Nordegren:  Ta inte på dig skulden för Tiger Woods alla snedsprång.

Såhär säger Annika: "Det är mycket svårt att behöva ändra sin syn på en människa man litat på och inse att han svikit. I en sådan situation är det viktigt att vara klar över var ansvaret ligger. Många kvinnor hittar alldeles för lätt problemet hos sig själva som svar på varför mannen gjort det han gjort. Otrohet är ett val och jag tror inte att det nödvändigtvis behöver ha med relationen att göra. Det är smärtsamt när den som är otrogen inte tar sitt ansvar utan förnekar och förminskar. Om man ska komma vidare tror jag att den som är otrogen måste stå upp och möta den sorg och vrede som finns hos den andra."

Och om han inte klarar av att stå upp och möta den vreden då är det bäst att kasta ut honom eller ta sitt bagage och gå. För då blir det aldrig bättre. Det gjorde jag och idag är jag stolt och rak i ryggen igen.

12 kommentarer:

Annika sa...

Kloka Annika Borg, starka, duktiga du och stackars Elin Nordegren!

Granne med potatisodlaren sa...

Du är modig som talar om det som skaver. Kloka ord från Annika Borg. Det är bakvänt men sant att de som drabbas av otrohet ofta tar på sig skulden.

Evas blogg sa...

Ja Annika B. är en mycket klok präst. Och vilken tur att du läste den boken och fick dessa ord till dig. Och, att du kunde gå vidare i livet med rak rygg!

Evas värld sa...

Eva, Annika och Eva: De kloka orden var ett mantra för mig, som en livlina att hålla sig i. Stackars Elin att bli omskriven mitt i en sån sorg i hela världen. Stackars andra jag känner som är lika ledsna om än långt borta från offentligheten.

Var dag bär guldkorn sa...

Tack Eva, för att du gav mig just den lappen med Annika Borgs kloka ord när jag behövde dem som mest!

Evas värld sa...

Visst är det fint, Guldkorn, hur ord kan lindra och hjälpa en att få perspektivet rätt igen i tillvaron!

Evas värld sa...

Eva jag vet inte om jag är modig precis, men det känns som om det är bra att vara ärlig med det jag känner så kanske det kan hjälpa någon annan att hitta livstråden igen. För som du säger - så bakvänt är det att man ibland tsr på sig fel skuld.

Maria Björkman sa...

Annika Borg är dotter till en mycket god vän till mig och Bosse, numera vandrande på andra ängar än våra jordiska. Jag känner inte Annika personligen, men hennes pappa var en härlig, varm och kul människa som vi litade på och som stod på vår sida en gång då det begav sig. Han och Annika stod varandra mycket nära, och kanske har hon lärt sig lite av sin pappa. Hon har sagt och skrivit mycket tänkvärt.

Evas värld sa...

Jag har läst när Annika Borg pratade om sin pappa, så fint. Ja hon är en riktigt klok person som jag gärna läser och lyssnar till.

Jane Morén sa...

Ja, alldeles för ofta tar kvinnor på sig skulden, i liten eller stor grad, kanske bara som ett litet korn som ligger där och gnager, kunde jag gjort något.... När det gäller vissa är det viktigt att förstå att det handlar om ett missbruk, det är inte längre ett val att vara otrogen, de är ett sjukligt tvång, läs aktuell artikel här http://www.dn.se/livsstil/relationer/de-sjukt-otrogna-1.1016959

Evas värld sa...

Jätteintressant artikel, Jane, jag tror mycket på att det är rädslan för intimitet och för att bli övergiven som gör vissa människor så konstant otrogna.

Jane Morén sa...

Ja, och det problemet kan ingen kvinna/man hjälpa mannen/kvinnan med, för det krävs det långvarig behandling och livslång insikt om sin sjukdom/skada.