https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 15 januari 2010

Läs Åsa Beckmans artikel i DN om "Manliga genier med rätt att svina"

Läs Åsa Beckmans artikel i dagens DN - här om hur den manliga genikulten används för att ursäkta oacceptabelt manligt beteende. Hon berättar en skrämmande vidrig historia om hur hon blev förnedrad av Stig Larsson efter att ha skrivit en negativ recension av hans bok.

"Du, sa han och pekade på mig, det är ditt fel att jag inte fått en enda positiv recension i Stockholmspressen de senaste fem åren. Jag ska pissa i din gom så att du aldrig mer kan prata."

Ingen av alla de närvarande kulturskribenterna protesterade eller kom till Åsas försvar. Det var några år sedan. Hur skulle det vara idag i kulturvärlden där sextrakasserier som på Operan försvaras med mannens "latinska temperament" - finns det alltid ursäkter för manliga geniförklarade kulturutövare?

21 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Det är nyårets bästa artikel. Man bara suckar när man läser kommentarerna på nätet. Jag trodde att 150 personer skulle prisa att Åsa B tog bladet från munnen. Men inte det. Det är inga genier om de kräver beröm, de där upphöjda männen, de deltar i dumskallarnas sammansvärjning. Skrev ett kort tack till Åsa B för att hon inte bara skulle drunkna i okväden.

Jane Morén sa...

Så otroligt viktigt att sådan här tas fram i ljuset. Jag minns chocken jag fick för typ tio år sedan när Lundell angrep Karolina på ett väldigt lågt sätt, där och då tappa jag all respekt för honom.

carina@pocolococreativo sa...

Det verkar som om det "alltid finns ursäkter"...skulle jag vilja säga, inte bara för manliga och geniförklarade kulturutövare, även om de ursäkterna du skriver om är i en liga för sig, riktigt tråkiga ursäkter som luktar illa.

Evas värld sa...

Eva, jag har inte sett kommentarerna, ska omedelbart skriva till henne också! Jag blir alldeles rasande. Precis som jag blev på Lundell, Jane. Vad är det för ynkliga typer! Och hur kan deras pyttesmå egon få blåsas upp till sådana dimensioner i vårt kulturliv.
Precis som du säger Carina, det finns alltid ursäkter fast det inte borde få finnas. Nu är jag så trött på det. Männen verkar alltid leda mest-synd-om-ligan.

Jane Morén sa...

Jag ska också skriva till Åsa! Tack för tipset om de hemska kommenterena.

Lenke sa...

Karolina Ramqvist hade skrivit en föraktfull och sexistisk recension där hon angriper Lundells fans. Lundell svarade henne genom att skicka en förakrfull och sexistiskt brev till henne. Öga för ögatand för tand. Som man ropar får man svar.

e askestad sa...

Ja, det finns manliga svin som är konstnärer. Och det finns det kvinnliga ormar som gärna gör kulturkarriär.

Hårige Harry sa...

Pamela Anderson och Jessica Simpson borde vara fler kvinnors role models. Det är så vi vill ha er och gå inte på den här nyfeministiska rörelsens budskap. Det är inget fel att vara självständiga men kvinnan är skapt att vara mannen till lags i mycket. Det är så människan överlevt genom historien. Så mer make up och mindre trams.

Var dag bär guldkorn sa...

Ja, det är just sånt här som visar att vi inte har kommit särskilt långt i jämställdheten: att vissa saker ursäktas hur mycket som helst för män men inte för kvinnor.
Och att vi inte kommit särskilt långt heller i bygga ett demokratiskt samhälle när vi gör så stor skillnad på folk med makt och därmed ger dem än mer makt att till och med bete sig svinaktigt. De som gör det och kommer undan med det visar så tydligt på vilken maktordning som råder. Bra rutit av Åsa!!! Ska också mejla henne.

e askestad sa...

jag ville med mitt inlägg ovan endast antyda att kvinnliga ormar är ett större problem här i världen än manliga konstnärer till svin.

överhuvudtaget är kvinnans roll i producerandet av den verklighet som hon själv lider av betydligt större än vad hon själv vill medge. varför? för den privilegerade rollen som offer kräver ett skådespel som leder till ett självförakt som hon vare sig vill eller kan befatta sig med.

att tro att Beckmans artikel i DN - med sin soppa av anklagelser - går att begripa utan underliggande frågor som dessa är naivt.

(observera: detta är inte ett försvara av svinaktigheter, i någon form.)

Evas värld sa...

Du som kallar dig Harry - mindre trams, skriver du. Sluta tramsa då och var inte så rädd för starka självständiga kvinnor. kan inte ta ditt inlägg på allvar. jag brukar inte publicera anonyma inlägg men tar med dig för att det är så machotypiskt på något sätt. Bearbeta rädslan!

Evas värld sa...

Einar, män som svin och kvinnor som ormar? Tror att samhällsanalysen måste bli lite djupare än så. I mitt drömda jämställa samhälle som jag aldrig kommer att upphöra att kämpa för är varken män eller kvinnor offer för samhällets stereotypa könsroller som vi är idag.

e askestad sa...

vänta nu. åsa beckamns artikel - som du okritiskt försvararar - kännetecknas väl av just den brist på djup som du vill kämpa emot? och samhällsanalys? den samhällsanalys som inte förstår att varje samhälle genomsyras av värderingar om vad som är acceptabelt och oacceptabelt beteende hos sina individer - maniga som kvinnliga - kommer alltid att hamna snett.

Elin sa...

just den här sortens indignerade svar av e askestad och Harry är typiska. "Kvinnliga ormar". Man undrar ju lite vad som karaktäriserar en "kvinnlig orm". Vilken nivå på debatten.
Världsfrånvända och oanalytiska kommentarer.

Naturligtvis genomsyras vårt samhälle av värderingar hos individer. Men det står ju klart för varenda person med den minsta samhällsanalytiska förmåga att man måste se till strukturerna också. Vi lever i ett sexistiskt samhälle.. Det är kvinnor som våldtas, blir offer för trafficking, som får nedtryckt i halsen att deras människovärde beror på huruvida de ser ut som pamela andersson eller ej. sexism är en förlängning av allt detta.

det är så patetiskt med alla dessa rädda små män som känner sig förorättade när någon står upp för orättvisor. Ovanstående inlägg visar i alla fall hur många ömma tår Åsa Beckman trampade på. Och jag lovar att många av dem tror sig vara fina schyssta killar också. fy,

Evas värld sa...

Instämmer helhjärtat i Elins Fy!

e askestad sa...

tack för den djupgående analysen!

Evas värld sa...

Var så god Einar, läs många feministiska bloggar så kommer även du att drabbas av en välbehövlig visdom!

Elin sa...

e askestad - haha. jag antar att du försöker vara ironisk. men till någon som skriver "kvinnliga ormar" måste man lägga sig på en ganska basic nivå. det här var liksom grundanalys 1a. Ser man inte ens den så blir det svårt att starta en riktigt intressant debatt.

Evas värld sa...

Elin, klokt skrivet, klart vi fattar att det är ironi men som sagt... vilken nivå ska man lägga sig på med Håriga Harrys och ormdiskussioner... känns inte riktigt meningsfullt!

e askestad sa...

hej elin

hänvisar till

http://ansats.blogspot.com/2010/01/om-myggbett-som-svider.html

där andra resonemang än de som bara bekräftar den egna könsliga förträffligheten även är tillåtna.

(var inte rädd, det är en blogg om feminism)

allt gott

einar

elin sa...

tack einar! den ska jag kolla på. ja att bekräfta sin egen förträfflighet är ointressant i de flesta situationer, där är jag med. lyfta fram orättvisor är en annan sak.
allt gott!