https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 10 januari 2010

Som om tryggheten ökar med antalet sjalar när det nog är precis tvärtom - HJÄLP MIG!

Men varför börjar man städa sin garderob klockan tio på kvällen! Det som var ett prydligt hem - ganska - är nu ett inferno, det ligger klädhögar överallt och det börjar kännas galet. Ingen behöver ha så här mycket. Varför har jag det? Det måste vara någon märklig otrygghet. När jag växte upp hade vi i vår lägenhet för fem personer fyra ganska små garderober. Det räckte. Just nu tycker jag att det är groteskt hur mycket jag samlat på mig. Jag ska inte berätta hur många halsdukar, blusar, tröjor... jag har, jag vill inte ens räkna, jag skäms. I morgon börjar jag sortera. Jag måste rensa - och det är fruktansvärt plågsamt. Helst vill jag bara behålla allting. Som om min trygghet ökar med antalet sjalar - när det nog är precis tvärtom.
Snälla - har ni några goda råd?

7 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Inte ska du väl skämmas för att du har mycket kläder? Det är väl bara bra? Däremot kan jag förstå att det kan bli svårt att hålla reda på och att städa bland alltför många klädhögar.
Eftersom du ber om råd tänker jag så här, att fördelen med en så stor garderob är att du inte behöver köpa kläder igen på många många år. Det är ju som att äga en skatt! Lägg undan hälften så att högarna inte känns dig för övermäktiga och plocka inte fram den hälften förrän det du har är mer eller mindre utslitet.

Evas värld sa...

Förvisso ett lyxproblem Matilda, men vad är det som gör att jag överkonsumerar? Jag ska absolut packa ner kläder och lägga undan och också ge bort. Kan ju inte ägna en massa tid åt att vara klädskötare åt mig själv!

Annika sa...

Vackra kläder är en njutning men även tröst och belöning. Vi hittar alltså alltid på en anledning till att köpa kläder. Ska vi sluta med det måste vi finna andra sätt att njuta/belöna/trösta oss själva. Tror jag.
Jag köper väldigt mycket mindre kläder nu än förr. I början var det jobbigt, ungefär som att sluta äta godis, men numera har jag inga problem med att inte småhandla. Det blir ett par större köptillfällen per år istället.
Dock äter jag mer ost och choklad nu är förr så summan av mina laster är konstant. Ost och choklad tar i alla inte en massa plats i min garderob, bara i min mage! :)

Evas värld sa...

Det är absolut tröst att köpa kläder, håller helt med. men undrar varför jag behöver trösta mig så mycket liksom :)
Just nu är jag mer inne på cocooning, att mysa till mitt hem så därför drömmer jag om saker hit - också en tröst. Undrar för vad?

Granne med potatisodlaren sa...

Likt en ekorre samlade jag på alla mina kläder, de kunde ju vara bra att ha. Till problemen hör att jag ändrar vikt genom min behandling och måste ha en del olika stora kläder.
I somras la jag ner allt, som jag hade sparat, utan att använda under de senaste åren, i kassar.
De stod där och var i vägen i två månader sen fick de fara till Röda Korset. Vilken lättnad att slippa kassarna!. Nu får jag göra om tricket igen.

Evas värld sa...

Jag tror att det enda raka är att lyfta ut kläder ur garderoben som du gjorde, Eva, och packa ner i påsar. Sånt man inte använt på länge och garanterat inte saknar. För mig gäller det att bära iväg påsarna snabbt, annars börjar jag plocka upp igen, sånt som kan vara bra att ha...

Matildas fikarum sa...

Det ligger väl i människans natur att samla på sig saker. Varför vi känner trygghet i det kan man ju som sagt fråga sig. Kanske du bara har ett nytt behov av att göra dig fin? I så fall är det ju positivt, även om överkonsumerande kan ses som ett problem. Du vill ha nya saker till hemmet också, sa du, och vet du vad, jag tycker det låter som om du känner glädje i att göra dig fin och att ha fint omkring dig. Inte är det något fel med det!
Ge bort överskottet om du känner att det blir för mycket.