fredag 12 februari 2010

Kloka Anna Kåver är min ledsagare i livet

Sonen är i Uppsala idag och lyssnar på en föreläsning av Anna Kåver. Jag är grymt avundsjuk. Men jag tröstar mig med att läsa ett kapitel i hennes senaste utmärkta bok. Himmel, helvete och allt däremellan. Det är en av mina klokböcker. När jag känner mig lite lagom vilse i världen kan jag läsa ett kapitel i boken, nicka gillande åt något hon skriver och så känns det lite lättare. Jag har en citatbok som jag försummar, men tanken med den är att jag ska skriva upp riktigt bra citat. När det fungerar är det väldigt bra, alla har vi väl jagat runt efter det där utmärkta citatet vi nästan kommer ihåg utan att hitta det.
Dagens råd från Anna Kåver som jag direkt införlivar med mig själv: "Den som låter rädslan färga sina handlingar lever vingklippt i flykt och undvikanden. Den som medvetet väljer att bejaka sin nyfikenhet och tar för sig kan också vara rädd, men lever sannolikt friare och gladare."
Jag lever sannerligen granne med rädslan men jag bekämpar den och min livsprincip är att ta för mig av livet. Så skönt med Anna, hon är min ledsagare.

6 kommentarer:

Cecilia N sa...

Jag var på en föreläsning igår av en man som heter Göran Larsson. Han har skrivit boken Skamfilad.

Mycket bra!

Vad är skam? Vad gör den med oss? Hur kommer man ur skammens grepp och blir levande?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag älskar föreläsningar, att IRL möta en klok människa som har något att förmedla det är underbart. Ett tag var föreläsningar på väg att dö ut, nu är det många människor som strömmar till olika slags föreläsningar, det enkla mötet med en människa som vill förmedla något, det är oöverträffat bra! Känner inte till boken du skriver om men frågan om skam är så oerhört intressant!

Evas blogg sa...

En "bra-citat" bok hade jag också en gång. Tyvärr har jag slutat med att skriva upp bra citat. Det finns mycket klokt att plocka även i skönlitt. böcker.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Eva. Jag är ju sån periodare med mina idéer så citatboken är sporadisk, men varje gång jag använder den tänker jag hur bra det är.

Granne med potatisodlaren sa...

Granne med rädslan och skammen är nog något som har med tiden vi växte upp i. Inte för alla men för många. Jag blev så nyfiken på Anna Kåver att jag ska leta rätt på hennes bok och läsa. För visst är det så att rädslan kväver många goda idéer.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Granne, läs henne. Hon är klok. Leva ett liv inte vinna ett krig var det första jag läste av henne. I samband med att den senaste boken kom ut läste jag också flera intervjuer där hon framstår som en så klok tänkande och kännande person.