https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 26 augusti 2010

Jag är väl en hopplös typ som blandar alla genrer i mitt skrivande och trivs med det

Jag har aldrig läst någon Hans Koppel-bok och inte funderat heller över vem som ligger bakom den pseudonymen. Jag är lite trött på den sortens hemlighetsmakeri - trots (eller kanske på grund av?) vårt eget hemlighetsmakeri med Emma Vall en gång i tiden på nittiotalet.
Men det är intressant med Petter Lidbecks motivering: Han tog en pseudonym för att han inte ansåg att han togs på allvar som seriös författare när han är mest känd som barnboksförfattare.
Det är något jag funderar mycket på. Jag vill inte vara något annat än den jag är, tänker jag ibland när jag för höra att jag är för spretig, jag skriver barnböcker, ungdomsböcker, deckare, relationsromaner och nu en kokbok, ja en faktabok om femtiotalet har jag också skrivit. Det betraktas inte som riktigt seriöst, det har jag ofta fått höra.
När jag var i Indien för några år sedan berättade mina författarvänner där att det var vanligt med genrebyte och jag tyckte det var befriande. Historierna kommer till mig , ibland blir det en barnbok, ibland något annat. De hittar sin form i mitt huvud och så vill jag att det ska vara. I den ibland så enkelspåriga kulturbevakningen får man inte vara förvirrande, man ska bli vid sin läst=sin genre och blir man inte det rör man till det.
Men jag trivs med mitt sätt att skriva, så jag fortsätter att vara öppen för de historier som kommer till mig.
Extra hoppplös är jag dessutom som inte bara skriver ensam utan ibland med Annica Wennström och Maria Herngren under peudonymen EmmaVall och ibland med enbart Annica (Bärböckerna) eller enbart Maria (Papparesan och Till havs med Black Bird).
Jag är väl en hopplös typ och trivs med det!

12 kommentarer:

Johanna Wistrand sa...

Jag älskar Hans Koppels bok Vi i villa!

Jane Morén sa...

Skriv på bara och var fri. Jag tycker du är fantastisk som skriver så mycket som får till så fina samarbeten, om jag kunde skulle jag leva som du!

Granne med potatisodlaren sa...

Hopplös är ett ord som inte kan förknippas med dig. Fylld och hopp, lust och skrivglädje passar mycket bättre. Jag håller med Jane. Det vore roligt att ha fått uppleva ett skrivarsamarbete. Ni verkar kunna arbeta så fritt tillsammans.

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

Låter hoppfullt tycker jag!

Victor Estby sa...

Håller med Jane, Eva! Här har du en hopplös växelbrukare och genrebytare till! Du ska inte ändra på dig! Gör det som är roligt och var som du är! Det är det som gör att du är så bra!

carina@pocolococreativo sa...

Precis som Jane säger, friheten i ditt skrivande rum är en gåva, inte ett hinder. Var hopplös.

Annika sa...

Gud så tråkigt att vara fast i en enda genre! Titta på Denise Rudberg som tröttnat på att skriva chic lit och gått över till deckare, eller Inger Edelfeldt som skriver både för vuxna och ungdomar. Jag reagerade också när jag läste artikeln eftersom jag verkligen beundrar människor som har förmågan till mångfald. Var stolt!

Kim M. Kimselius sa...

Det är fantastiskt att ha så många olika berättelser inom dig. Njut av mångfalden och fortsätt förvalta gåvan att skriva lika bra som du gjort hittills. Kram Kim :-)

Evas värld sa...

Vilka underbara svar. Det känns hoppfullt att ha så kloka vänner! Och kanske vi har sökt oss till varandra just därför att vi är personer som älskar att utforska olika delar av våra sinnen och vår fantasi!

Jag ska verkligen fortsätta att vara så hoppfullt "hopplös" och genreöverskridande och hoppas att många fler ska vilja vara så. Som flera av er skriver så har man ju så många berättelser och röster inom sig att lyssna till.Låt oss bjuda motstånd mot ängsligheten och öppna för vår egen berikande mångfald!
Johanna, Jane, Eva Granne, Kim, Annika, Victor, Maria-Thérèse, Carina - ni är ju alla så fantastiska exempel på kreativ mångfald och nyfiket skapande!

Sofie B-C sa...

Instämmer i att istället för "hopplös" skulle fri eller öppen passa bättre i ditt fall. Mångfald och nyfikenhet är värdefulla egenskaper, tycker jag. Det ska bli spännande att se din kokbok!

Anneli sa...

Att vara spretig är ju så mycket roligare. Att få glida runt i alla rum ger så mycket fler äventyr.

Evas värld sa...

Javisst Anneli, det var ju därför jag först blev journalist, för att just få glida in i alla rum och miljöer och betrakta.

Hej Sofie! Välkommen tillbaka. Jag är glad för vår kokbok, releasen var så kul och boken är fin - jag tittar på den och tänker att såååå lat var jag ändå inte i sommar!