https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 16 februari 2011

Intelligenta frågvisa åttor piggar upp mig

Ganska tufft arbetspass idag för författare som vanligtvis häckar i ensamheten vid skrivbordet. Annica och jag hade deckarskola i en förort till Stockholm, tre entimmespass på raken med massor av nyfikna vetgiriga åttor. Man är mör efteråt. Men glad.
Ibland i åttan är det svårt. Man känner att någon grupp styr, att de andra inte vågar ställa de frågor de vill. I de tre klasserna idag var det en vänlig stämning. Massor med kreativa frågor kring skrivande, hur man bygger upp sin historia, hur man väljer personer och miljöer. Hur lägger man ut ledtrådar så att de inte syns för tydligt och hur viktigt är det med villospår? Massor med intelligenta frågor kring vårt och deras skrivande. Snart ska de skriva egna deckarnoveller i skolan
När det är såna här skolbesök blir jag inte trött utan i stället glad och full av energi.

8 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Sådana besök ger energi och glädje! Härligt när eleverna vågar åtminstone en liten aning sig själva och inte hela tiden sneglar på vad som är "tillåtet" att säga.

Karin sa...

Åh, åttor, man kan bli klassrumsnostalisk för mindre! Fast jag vet ju att de kan vara fullständigt knäckande också och varför skulle de inte vara det, när de utsätts för så mycket godtycke eller värre. Ett bra författarbesök kan betyda hur mycket som helst, kanske för alla, men garanterat för några stycken kluriga ungar som kanske just där och då fick gnistan att skriva.

Victor Estby sa...

Vad roligt med en kreativ dag med intelligenta elever, Eva! Det var ett tag sedan jag var ute i skolor. Kan vara både tufft och roligt, som du skriver.

Monica sa...

Vad trevligt det låter både för er och dem:-) jättebra med sådant för eleverna att någon utanför skolan ser dem.

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

Låter ju jättekul! Åttor har en tendens att vara... jobbigaste årskursen!

kajsastina sa...

Vad roligt att träffa pigga och frågvisa elever. Jag saknar mina elever då jag ser ungdomar, i gymnasieåldern. Jag gick i pension för 6 år sedan. Eleverna gav mycket tillbaka, men de kanske märkte att jag engagerade mig.
Ha det bra!

Evas värld sa...

Monika, just det du skriver om var så härligt på denna skola, eleverna gav varandra utrymme!

Karin, det är ju så ljuvligt när man ser hur det blänker av skrivlust i ögonen på en del elever!

Victor, du vet ju hur trött man kan bli, men sådana här klasser är inspirerande.

Maria-Thérèse, det kan vara så svårt med åttor, inte de bråkiga men de knäpptysta som inte vågar fråga av risk för vad alla andra ska tycka!

Monica, man minns ju själv hur kul det var när man fick en inblick i andra världar i skolan, men aldrig nånsin hade vi författarbesök!

Kajsa-Stina, jag är säker på att dina elever minns dig med goda tankar! De lärare som själva var intresserade och engagerade minns man för livet.

tant Hanneles bokparadis sa...

åttor är bra