tisdag 15 februari 2011

Nä, Peter Forsberg och Zlatan, ni är inte välkomna hem till mig!

Jag undrar så i detta teknikens tidevarv varför man inte kan få välja sina teveprogram ännu mer selektivt? Jag har till exempel valt bort alla sportkanaler eftersom jag är totalt komplett ointresserad av varje sådan tävling på teve.
Men slipper jag? Kanalerna jo, men jag kan knappt sätta på teven utan att det är sport sport sport  i ettan, tvåan och fyran. Matcher, tävlingar av olika slag som alltid verkar ha rätt att putta undan ordinarie program. Nyhetsinslag med evighetslånga sportrapporter i alla nyhetsprogram, det är lika tråkigt som reklam. Men visa allt sådant i en sportkanal i stället!
Kulturen får i jämförelse så otroligt lite tid, ändå är det något som människor intensivt ägnar sig åt, med lika stor passion. Tänk antalet bokläsare, bokcirklar, teaterbesökare, amatörskådisar - och allt annat. Det ges inte alls samma dignitet i teve som denna sport, detta urtråkiga betraktande av andra människor (mest män för övrigt) som jagar runt efter en boll eller åker skidor. Peter Forsberg och alla hans skador tvingar sig in i mitt hem, Zlatan-miljon-turbulensen likaså. Jag missunnar ingen att se detta, självklart, all respekt. Men varför måste alla tittare översköljas av detta enorma urtråkiga sportutbud i ettan, tvåan och fyran, det finns ju sportkanaler som de som är intresserade kan titta på där det ständigt visas sport.
Samma med morgontidningarna som dunsar ner med tjocka sportbilagor. Kan man inte i detta teknikens tidevarv få välja bort t ex DNs tjocka sportbilaga, samma med Svenskan men den är inte lika överdrivet tjock.
Hur svårt kan det vara att få välja bilagor? Ingen sportbilaga, tack! vill jag kryssa i.
Låt mig slippa all denna sport!

15 kommentarer:

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

AMEN

englundskan sa...

Instämmer väldigt mycket. Jag skulle kunna tänka mig ett uttömmande reportage om den senaste textilforskningen. Det var länge sedan man fick höra något om utvecklingen när det gäller ull. T ex,

Anders Emretsson sa...

Och på motsvarande sätt skulle säkert somliga vilja kryssa i Ingen kultur, tack! eller som i mitt fall Ingen DN Drömhem, tack! men eftersom DN har sålt annonser under premissen att den har så och så många läsare är det svårt att tro att den kommer att tillhandahålla denna valmöjlighet.

I någon mån är det ju faktiskt så att det vi prenumererar på är ett urval på vad redaktionen anser vara (eller tror att tillräckligt många läsare anser vara) ”viktigt” eller hur det nu ska definieras. Och då ingår att vi utsätts för sådant som ligger utanför vår intressesfär. Kanske det är lite nyttigt till och med?

Anonym sa...

Jag ser alpina VM i fyran, skidskytte i SVT och ser fram mot VM i Holmenkollen. Än mer intresserad blev jag efter läsningen av Sverker Sörlins bok om skidåkning. Det är poesi.
Men hockey är jag noll intresserad av. Dock: Fprsberg verkar vara en väldigt sympatisk kille. Skönt att han lägger av nu.
Fotboll är något extra. Giffarna då, Europas bästa klubblag vars väg kantats av otur.
Varpa, tennis, badminton, cykling är sporter som jag inte alls är intresserad av.

Evas värld sa...

Anoym: Det skulle vara Giffarna då! Lite kärlek till dem och Bajen men i en sportkanal.

Anders: Eftersom jag bara kastar sportbilagorna blir nyttan liten. Sen är det ju också rapporteringen som ofta fokuserar så mycket på sporter där man tjänar mycket och idrottare som är stenrika. Tröttsamt! Ingen kommer undan. Till och med jag vet vem Foppa är!

Englundskan, tack för medhåll :)

Maria-Thérèse, ibland måste man bara få predika!

Anonym sa...

Jamen jag tycker det är kul med skidskyttetjejerna i alla fall det är ju lite spännande att titta på och hålla tummarna för . Vad gäller Foppa så går jag så skönt i hans skor men jag håller med om snedbalansen. Och nu kan man ju även undra varför det är så mycket matprogram i TV tidningar m.m blir lite av matporr tycker jag för ingen orkar väl laga all mat som "serveras"i TVn.Eva B S

Enn Kokk sa...

Det bästa med sportbilagorna är att man kan lyfta ut dem ur tidningen och med ett enkelt handgrepp förpassa dem till papperskorgen.

Jane Morén sa...

Jag håller med till 100% Eva. Jag vill också kunna slippa allt vad sport heter. Jag tror att vi har så mycket sport för att det är så otroligt många män som är besatta av sport, och många män sitter i maktposition att kunna bestämma, och många män betalar gärna för sport. Vi är i minoritet tyvärr, vi som hellre ser och läser om kultur. Som tur är finns naturprogram och kunskapskanalen när de andra invaderas av tävlingsprogram, frågesporter och sport. Och sporten går att lyfta ut som tur är.

kajsastina sa...

Jag blir också irriterad över all denna sport. Ibland står tv:n på i alla fall och jag förvånas över att de har TRE personer i en panel som sitter och talari munnen på varandra. Jag tittar varje kväll på Kulturnyheterna i TV1 kl 1900. En ynka timme på bra sändningstid med allt kulturellt, både teater, konst, bio och litteratur m.m.
Det är skamligt. Starta ett uppror!
Tack för mig.
varma hälsn

Evas värld sa...

Kajsa Stina. Ja, det är skamligt - en helt konstig prioritering som vi bara tiger och samtycker till. Uppror var ordet.

Jane, sporten i teve är fortfarande ohyggligt dominerad av män och mansidrott. Håller helt med.

Enn, precis, på så sätt är det bra med sporten i en bilaga!

Eva,klart dom som vill ska kunna se sport, dygnet runt om dom vill som nu, men den kan väl vara i en sportkanal för de hängivna!

Johanna Wistrand sa...

Dina ord kunde varit mina. Jag förstår inte varför det ska få ta så stor plats. Obegripligt. Ska det vara jävla VM i fotboll då ska det vara VM i virkning också. Hur många virkar inte? Ungefär lika upphetsande att titta på...

Evas värld sa...

Johanna, vi höjer våra virknålar i kamp :)

Cecilia N sa...

Mona ska åka till Indien. Visst hade du varit där?

Har du några tips?

Annika sa...

Min mamma älskar TV-sporten! Inte lagsporter så mycket men alla vintersporter, simning, friidrott... Hon är jätteglad att hon som fattig pensionär kan se dem UTAN att behöva betala extra för en sportkanal! Själv tittar jag aldrig på sporten men i skattefinansierade kanaler måste det finnas något för alla.
När det gäller tidningarna så vore de skönt att kunna kryssa bort bilagor som man ändå aldrig öppnar. Bättre för miljön om inte annat! Men jag kan tänka mig att det blir omöjligt att genomföra i praktiken utan stora produktions- och distributionskostnadsökningar.

Evas värld sa...

Helt rätt med något för alla, Annika, och det är en poäng att det är gratis för alla. Men måste det vara så otroligt mycket och måste det vara så konventionellt, mest män, mycket om pengar. Rätt som det är, i en framtid, tror jag vi kommer att kunna välja bilagor. En positiv utopi som blir verklighet