https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 15 mars 2011

Det är väl fint om många kommer för att det är både bra och gratis

Ingen har väl glömt HQ-kraschen i våras - många småsparare drabbades och blev av med pengar. Jag tänker på det när jag läser intervjun med H:e i HQ, Sven Hagströmer. Han är en av sponsorerna bakom Fotografiska museet. Så här sa han i en intervju i DN igår: "Och det är något med att betala inträde: hit kommer inte folk för att det är gratis, utan för att de har valt det. Det måste kännas tillfredsställande även för konstnärerna, säger han".
Jaha? Men det finns kanske många som skulle vilja välja att gå dit men inte har råd? När avgiften på de statliga museerna togs bort vällde det in folk. Det var ju inte det att de inte velat gå dit förut, de hade kanske inte pengar till det.
Sitter man själv i miljoner kanske det verkar futtigt att tveka om att betala några hundralappar för att familjen ska gå till Fotografiska. Har man det svårt att få ekonomin att gå ihop - och det har många idag - så kanske valet blir ett annat.
Så dumt sagt, tycker jag, och så okunnigt.
Jag tycker det vore jättebra om stat och kommun också betalade till Fotografiska och därmed kunde ordna billigare inträde så att många kan komma dit och ta del av de fina utställningarna, inte bara de som har råd.

11 kommentarer:

Anders sa...

Sven måste mena att det görs en massa okynnesbesök om det är gratis. I värsta fall går människor kanske bara för att det är roligt och för att de har lust. Ta bort avgiften på de statliga muséerna igen!

Anonym sa...

Instämmer

Anonym sa...

Instämmer.Kultur och kunskapsbildning ska vara tillgänglig för alla och inte göras till en marknadsvara.

Jane Morén sa...

Jättebra skrivet och att du tar upp det här Eva. Instämmer helt! Det finns många som inte har råd att gå fastän han säkert tycker det är kaffepengar.

Evas värld sa...

Hi hi Anders, okynnesbesök var ordet! Håller helt med om gratis inträde igen.

Anonym: Fri tillgång till kultur är en del av välfärd och rättvisa, absolut!

Jane, jo det är skillnad på vad som är kaffepengar för en del och överlevnad för oss andra. Vilken omedveten snorkig inställning han ger uttryck för!

Kim M. Kimselius sa...

Tycker absolut att det skulle vara bra om inträdet slopades helt på alla museum.
Kram Kim

Evas värld sa...

Ja det är väl fantastiskt, Kim, om våra museer fungerar som öppna välkomnande kulturhus!

Granne med potatisodlaren sa...

Sven Hagströmer har kanske lite svårt att förstå att det finns människor som tjänar lika mycket varje månad som han har gjort i timmen.

Jag tänkte på att inte ens en krasch som den han gjorde tillsammans med Mats Quiberg har fått honom att förstå hur vanliga familjer lever.

Evas värld sa...

Eva Granne! Du formulerar som alltid problemet perfekt. Hur ska man få sådana människor att fatta hur de flesta av os faktiskt lever!

Granne med potatisodlaren sa...

:) Tack.

Evas värld sa...

Tips till Sven Hagströmer: Du kan väl erbjuda alla som vill av dem som förlorade pengar på HQ-kraschen ett årskort på Fotografiska som du betalar ur egen ficka? Det vore en generös gest och det skulle avsevärt öka antalet pigga och glada och motiverade besökare. Jag emotser med förväntan mitt årskort!