https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 3 maj 2011

Kärleksroman i Afrika med oväntade perspektiv på stamfejder i Europa

Hue of Blue av författaren Nina Jaribu är nöjsam läsning. Ni kanske inte vet vem Nina är och det är inte så konstigt för detta är hennes debutbok som ges ut främst i Afrika av det svenska förlaget Real Africa Books. Nina har den bestämda uppfattningen att det finns stora likheter mellan Östafrika där hon arbetat en hel del och Sverige. För att visa det, bland annat, har hon skapat en relationsroman där hennes hjälte Karl befinner sig som biståndsabetare i Kenya. Kanske i sorg över en kärlekshistoria som gick fel men också i längtan efter att upptäcka en ny kontinent. Men det är så mycket han inte förstår. Som tur är träffar han en klok kvinna, Mkweli, som hjälper honom när jobbet försvinner och han blir misstänkt för brott han inte begått. När han vill veta mer om Kenyas historia och om "stamkrigen" får han frågan tillbaka om vad alla konflikter i Europa varit de senaste hundra åren om inte just en slags "stamkrig"?
En lättläst roande och välskriven bok som låter läsaren möta Kenya och livet där på ett nytt sätt. som samtidigt ger perspektiv på livet i Sverige.  Både relationer och folkbildning, det är riktigt fint.
Nu väntar i på en svensk översättning.

1 kommentar:

Karin sa...

Svensk översättning kanske kommer med tiden. Men den som inte kan vänta på det hittar boken på den trevliga Söderbokhandeln på Götgatan i Stockholm. Annars går det förstås bra att beställa från förlaget, Real Africa Books.