torsdag 27 september 2012

Bok och Bibliotek utan Emmor och mig

Sedan Bok och Bibliotek började -  för sådär 25 år sedan? - har jag bara missat två mässor. I år är ett av åren. Men förra året gjorde mässan mig mer frustrerad och olycklig än glad och stimulerad. Det var som om man slutade se varandra och mer längtade efter att bli sedd själv.

De första tio åren ungefär var vi där som journalister. Envetet åkte vi och representerade vår tidning Fönstret, trots att kulturansvariga på ABF ansåg att "Bok och Bibliotek var ett kommersiellt jippo där ABF inte borde deltaga" Det tyckte vi dock, struntade i påbudet och åkte trots en del illvilliga kommentarer och sura miner från höga vederbörande. Vi ansåg att ABFs tidning skulle vara med. Nuförtiden deltar ABF med liv och lust och monter.
De senaste femton åren har vi deltagit, jag, Annica, Maria, Emma som författare  på många olika sätt.
Men i år är vi inte med någon av oss. Jag kände helt enkelt att jag inte hade någon direkt uppgift. Visst har jag släppt två böcker sedan senaste mässan. Men jag ser ändå inte min funktion. Visst kan jag lyssna, mingla, umgås.
Men just nu är jag inne i en period då jag mer begrundar och skriver och jag vill inte bryta detta stillsamma inre flöde.
Säkert blir det en härlig mässa för alla som är där.
Men att vara hemma och planera med A och M är heller inte så dumt. Faktiskt det jag vill helst så jag gjorde ett val.

10 kommentarer:

Elin sa...

Låter bra, i bland måste man göra det också! Jag tycker också det känns konstigt att vara där. Men det kommer ju fler mässor :)

Margareta Wahlén sa...

Man måste inte göra samma sak om och om igen...så bra att du lyssnar på dig själv och följer din känsla. Det blir alltid bäst!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Elin, jag måste ju fundera på vad mässan ger mig, intressanta seminarier men också en massa frustration. Så jag valde rätt.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Förra året, Margareta, undrade jag: Vad gör jag här? Jag blev ledsen och inte alls uppiggad av mässan. Så jag tror jag valde rätt i år. Underbar biodag med Milton i stället för till exempel trängseln på Park, som är riktigt tråkig!

Marina sa...

Intressant att höra någon som ser det så...jag har bara hört alla författare (alla och alla...några stycken!) som lovordar denna mässa så enormt. Det måste vara skönt att kunna ta ett sådant beslut och samtidigt känna att det är helt rätt!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Marina, förra gången jag stannade hemma ångrade jag mig. men som sagt, förra årets bokmässa gjorde mig bara frustrerad, så mycket yta, så lite själ - men självklart är det många som åker dit och ser det som en rolig träffpunkt, inte alls fel men inte något som passar mig just i år:)

Evas blogg sa...

Låter som ett klokt val. Själv orkar jag inte vistas i sådana forum längre, jag blir nästan sjuk av trängsel och alla ljud. Hoppas du får en fin helg därhemma!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag förstår. Du har det bättre när du och de andra kan tänka och fundera i lugn och ro.

Men samtidigt längtar jag lite efter all denna komprimerade litteratur. Men jag har ju bara varit där en enda gång.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Eva, jag förstår att du tycker att det är för bullrigt. Ljudnivån och trängseln vissa dagar är bara för mycket!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Eva Granna, man kan se mässan som en gigantisk godisbutik. Men jag har alltid varit där yrkesmässigt och då blir det kanske en annan sak!