https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 22 oktober 2012

Pinsamt COOP - karlar är inte hjälplösa barn

Jag har säkert själv hemfallit till den könsstereotyp min annars kloka mamma yttrade ibland. Det kom en suck ur henne och hon sa: Ja se karlar, dom är som barn!
Det spinner COOP på i en fånig reklam nu. En stressad mamma med barn i sele och en vagn full med mat går runt och ropar: "Liam var är du?"
Man ska tro att det är hennes barn som gömt sig eller gått vilse. Men nej, det visar sig att det är lille maken som förirrat sig in bland verktygen och står där och beundrar dem medan hon ansvarsfullt handlar maten.
Där kommer hon allt på honom och säger strängt till, han släpper skuldmedvetet verktygen och hon plockar ner lite sköljmedel. Töntigt COOP. Vilket decennium vill ni skildra?

12 kommentarer:

Cecilia N sa...

Man kan göra den med mig som fastnat i garnhyllan också ...
Fast det är ju inte så svårt att gissa var jag är.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Och det skulle ha blivit en mycket roligare reklamfilm, Cecilia

Jane Morén sa...

Ja, Eva, det är helt obegripligt! Man bara sitter med gapande mun och fattar inte vad som händer! Är det sådant våra barn ska matas med? De stereotypa, dötrista och begränsade mallarna? Nej, i så fall gör framtidens kvinnor bäst i att inte ingå i parrelationer, om det ska vara att han hand om barn att ha en man, så kommer kvinnorna vara överhopade av arbete, igen, jag trodde vi kommit längre. Vad tycker moderna män om det här egentligen? Vill de framställas så här?

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Jane, visst är det obegripligt, dels att COOP 2012 gör en sån idiotreklam, dels att inte män mer protesterar mot att så ofta bli framställda som korkade machotöntar i reklam!

Margareta Wahlén sa...

Tänk jag skrattade först... så indoktrinerad är jag! Min mamma hävdade också alltid att karlar är stora barn...och till viss del kan jag tyvärr tycka att det ibland stämmer... Men du har givetvis helt rätt. Mina skygglappar faller! Det där med garnnystan låter bättre!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

ja vad kul det kunde ha blivit, Margareta, om man tänkt utanför ramarna...
jag förstår hur du menar, jag har också varit alltför curlande och "morsig" mot män i mitt liv. Det sitter djupt

Anonym sa...

Fast blir det roligare för att männen tar ansvar och kvinnorna beter sig som barn? Blir världen bättre om vi vänder på rollerna? Kan vi inte bara vara mänskliga och jämlika? Jämlikhet är inte att sträva efter att det kvinnliga blir manligt eller det manliga kvinnligt, eller?

S sa...

Jo om det inte vore för att det blir ramaskri när kvinnor beter sig som barn.. glömmer sätta mössa på ungarna när de skall till dagis, har alkoholproblem, köper toblerone, har bra självförtroende, är en slacker, u name it. Vi blir dömda, vi dömmer oss själva. Jag säger inte att vi inte oxå dömmer män, men de är i MYCKET större utsträckning förlåtna i sitt barnsliga beteende än kvinnor. Det är inte jämnlikhet, och inget man bör spela på i en jävla asdålig reklamfilm som var så jävla störig innan jag ens sett slutklämmen.

Björn Kvist sa...

Ja, vad tycker moderna män om detta? Jag blir bara arg över hur både män och kvinnor framställs i massor av reklam, och än mer arg över det faktum att det funkar! För, hur man än vrider och vänder på det, så är det så fastrotat med könsroller att man får försvara sin ståndpunkt rätt aggressivt om man inte håller sig inom ramarna. Moderna män? Moderna kvinnor? De är inte så många ens om man slår ihop dem...

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Bästa anonym! Klart vi inte ska vända på rollerna. Vi ska ta oss ur den tvångströja som påtvingade könsroller innebär. Dags för både män och kvinnor att befria sig både från falska ideal och förlöjligande bilder

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

S! Håller med, en usel film. Både män och kvinnor måste bekämpa bristen på jämställdhet. I ett samhälle med lika möjligheter för män och kvinnor mår alla bättre.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Björn! Jag tycker att männen ska kämpa mer för ett jämställt samhälle. Kvinnorna står på barrikaderna för att ändra på dessa kvävande könsroller, det är en kamp att ändra på detta och om män och kvinnor som vill ha andra slags roller och relationer tillsammans tar den kampen kanske det inte går så förtvivlat långsamt.