https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 14 november 2012

Det älskade franska språket


Jag vaknade fem och kunde omöjligen somna om. Så jag drevs upp och plötsligt fångade mina franska böcker min blick. De stod så försummade på en dammig hylla. Sett och handlat. Jag gjorde plats högt upp, plockade fram dem, dammade av dem och  nu ligger de prydligt staplade på översta hyllan.
Jag tänker på hur ambitiös undervisningen i franska var under min tid på universitetet. Det var verkligen många franska skönlitterära böcker vi läste och det var inga antologier utan vi tog oss igenom hela böckerna. I en del finns mina understrykningar kvar av ord jag måste slå upp.
Det var riktigt kul att läsa franska. Även om jag nu glömt för mycket är det ett språk jag älskar. Min dotter Elin och jag är de enda jag vet som till och med finner nöje i att läsa i en fransk grammatik.
På Bok och Bibliotek hittade jag en underbar bok: Franska idiom av Kjell Rönnheim. Det är över 8000 franska målande uttryck och ordvändningar som man som frankofil kan grotta ner sig i. Underbar läsning!

6 kommentarer:

cruella sa...

Jag med, jag med! Franska och fransk grammatik är som gåtor att lösa, problem att gå på djupet i, ekvationer som går ut på slutet:-)

Jag har lite för lite tålamod att verkligen njuta av läsning på franska, jag har aldrig fått in tempot. Men jag lyssnar varje morgon på RFI:s nyhetssändning, kulturkvartar och så vidare. Härlig start när jag går till jobbet!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Cruella vilket underbart tips, jag ska också börja lyssna på fransk radio. Ibland slår jag på fransk TV och inser då skamsen hur mycket franska jag tappat på vägen genom livet.

Margareta Wahlén sa...

Läser franska varje onsdag på ABF för att hålla det levande! Har ännu inte lyckats läsa en hel bok men försöker med Anna Gavalda! Fick ett tips av en kvinna idag på kursen som sa att hon köper franska filmer på DVD som hon gillar och sedan tar hon bort undertexten! Kanske något?

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Margareta, kul att du läser franska, måste vara motiverande att ha ett hus och ett sammanhang i Frankrike. Bra tips, jag måste träna på att lyssna på franska igen, läsa går bra.

Bokmoster sa...

Åh, vad jag önskar jag kunde läsa franska. Har bara pluggat två år, men kunde ju försökt hålla språket vid liv ... Fransk grammatik minns jag som lätt, men det kanske är för att jag jämför med den tyska ;)

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Bokmoster! För hundra år sedan trimmade jag min knapphändiga franska med att läsa Simenon. Lustigt tycker jag idag. Men läs något underbart som Le petit prince?