https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 18 november 2012

Härliga Göran Greider i härliga Babel

Göran Greider, det är en av mina favoriter. Jag såg nyss på Babels intervju med honom, han berättade om sin nya bok som i mycket verkar vara en kärleksförklaring till det lilla livet i Årsta, förorten, och hans by i Dalarna. Och dagarna är som små sekel, heter den.
Jag minns när den ännu mer än nu yvhårige Göran ofta kom upp till Fönstrets redaktion där jag var redaktör, det var nittiotal.
Han var fylld av engagemang och idéer. Han är nog den ende frilansare jag hade som själv prutade ner sitt arvode i stället för att som de flesta  försöka få mer. "Nä nä", sa han, "det är för mycket, det har du inte råd med."
Dessutom minns jag så väl hur han alltid talade så gulligt och väl om sin fru, hur han refererade till saker hon sagt och till saker hon läst och berättat för honom. Inte helt vanligt bland de manliga frilansarna heller. Och jag minns hur lycklig han var när hans dotter Ellen föddes och hur fint han talade om henne. Det gjorde han nu i teve också och läste fina kärleksrader till sin fru. Han har engagemang, ödmjukhet, en både vass och öm penna och jag har den största respekt för honom.
Se Babel förresten om du missade det i kväll. Helt suverän intervju med PD James och med Kitty Crowther - och med Göran då.

2 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

Ett verkligt helgjutet Babel! P:D James en av mina favoriter och jag blev jättesugen på Kitty Crowthers böcker. Det är inte alltid jag håller med Göran Greider men här gjorde han ett mycket sympatiskt intryck på mig och jag gillade hans sentens "lyckan i vardagen, och vanmakten i världen...dock finns där ovanför den hoppfulla stjärnhimlen" fint sagt.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Margareta, Göran är ett salt i debatten, man behöver inte hålla med honom i allt för att se att han är nödvändig! Det var fint det han sa och Kitty C-böcker måste jag skaffa!
Jag hörde PD James på Bok och Bibliotek för många år sedan och hon var underbar - då som nu!