https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 1 mars 2013

Modet att säga Nej

Rosas buss är en bok som griper tag om mitt hjärta och som jag återkommer till i tankarna. Det är en barnbok skriven av Fabrizio Silei (Alvina förlag, översättning Olov Hyllienmark) och den handlar om den modiga Rosa Parks som en torsdagskväll i december 1955 i Alabama, USA vägrade  lämna sin plats i bussen till en vit passagerare. Det blev starten för en 381 dagar lång busstrejk, bildandet av den amerikanska medborgarrättsrörelsen och så småningom förändringar i den diskriminerande lagstiftningen.
Kring denna sanna historia spinner författaren, som också har identitet och minne som specialområden, en finstämd berättelse.
En morfar tar med sitt barnbarn för att han vill visa något. En buss, tänker barnet, vad är väl det?
 Men historien är speciell det handlar om hur en modig människa, Rosa Parks denna gång,  kan ändra historien genom att våga säga ifrån.
Morfadern var med på samma buss, han blev rädd, han sa ingenting. Men Rosa hade det civilkurage man önskar många hade. Hon sa Nej... 
Rosa Parks föddes den 4 februari 1913, och som en hyllning till henne på 100-årsdagen gav Alvina förlag ut ”Rosas buss”. En berättelse om rasism, om rädsla och också om hur civilkurage kan förändra världen.

2 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

Intressant tips! Vilken ålder tror du boken passar till?

Min blogg sa...

Inte för små barn tror jag, man måste kunna diskutera hela sammanhanget med dem. Alvina förlag har alltid handledningar till sina böcker, det känns väldigt pedagogiskt genomarbetat allt de gör. Gå in och titta på deras hemsida!