https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 30 april 2013

Filmen Renoir - vilket gubbigt SÖMNpiller

Ytterligare en film om det påklädda manliga geniet och de avklädda unga kvinnorna ...

Jag har sett Renoir som presenteras som en fransk kärleksfilm. Sömnpiller skriver jag i rubriken. Dessutom riktigt gammaldags, när gjordes denna film, för vem? Den handlar om konstnären Renoir och hans son som blev filmregissör, men mest handlar det om kvinnor att ligga eller inte ligga med, att klä av, att betrakta.

Har vi inte sett tillräckligt många filmer om de manliga genierna? Här är en till. Det tar aldrig slut. De manliga genierna - och så "bifigurerna", kvinnorna, som bokstavligen bär, föder och matar det gamle geniet och hans svårmodige son.
Den gamle konstnären pratar lyriskt om skönheten i den unga kvinnans hud.
Och ja, vad trodde ni? Det är väldigt många nakenscener i vackert motljus med den vackra rödhåriga kvinnan och utsvävningar om skönheten i hennes bröstvårtor /som ljuset speglas i nämligen/.

Kvinnan som tjänar, vårdar, stöttar, gör allt skitjobb också, och naturligtvis kvinnan som betraktas, den unga nakna kvinnan betraktad av män. Män som skapar gudbevars.
Gud så trött jag blir!!!!
Vilket ärkepekoral. Förvisso filmat i vackert ljus i de mest förtrollande omgivningar - men utan att ha någonting att berätta som vi inte hört och sett förut.


4 kommentarer:

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

Låter som filmen stämmer väldigt bra med Renoir, åtminstone om man känner till hans konst väl. Jag skrev en uppsats om hans bullshit när jag pluggade konstvetenskap: "Rosor på kinden och nedslagen blick - en studie av Renoirs kvinnobilder". Borde publiceras lite bredare, tror jag. Fattar inte att så många faller för skiten och bara: oooh, aaaah, när de ser hans bilder.

Eva Swedenmark sa...

Maria-Thérèse! Så intressant. Jag visste nog nästan ingenting om honom när jag såg filmen. Din uppsats verkar ju otroligt spännande. Jag tycker verkligen du borde publicera mer av den i synnerhet nu när han är aktuell med denna usala film.

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

Jämförde hans bilder med Manets samtida, helt annorlunda, där kvinnan är subjekt med integritet och inte alls behöver le. Ja du, borde nog göra något (mer) av uppsatsen.

Eva Swedenmark sa...

Ja, gör något! Jag läser med häpnad positiva recensioner av filmen Renoir, förstår ingenting. Har vi sett samma film, recensenterna och jag?