onsdag 17 december 2014

Lena Anderssons oemotståndligt engagerande välskrivna bok


Jag blir ju helt galen på denna Ester Nilsson, huvudperson i Lena Andersson nya bok Utan personligt ansvar. Hon gör allting fel. Hon fattar INGENTING. Men fattar du ingenting, skriker det inom mig när jag läser boken. Han vill inte ha dig. Dessutom är han ju så totalt tråkig och charmlös, denne Olof Sten. "Tråååkig man" skriver jag i marginalen.
Visst är det roligt med en litterär text som engagerar så. Jag kan tänka mig olika personer i min omgivning som läser den olika. Någon man som säger men herregud jag kan väl inte rå för att hon, Ester, förföljer mig. Någon kvinna som förstår, som tolkar kramar i förbifarten,  en flirtig blick som söker bekräftelse, som kärlek. Någon bedragen hustru som hittar drypande syrliga citat i boken.

Jag rekommenderar varmt denna otroligt välskrivna bok. Oavsett vad du tycker om Ester Nilssons beteende så är det träffsäkert, tydligt, glasklart skrivet. Det går inte att läsa den boken utan att samtidigt föra ett samtal med författaren,

... "när människor nekade genom att säga att något inte var "deras stil" ljög de allt som oftast."

..." "hon hellre vore en snöflinga som föll i hans hår än den varelse som låg där i sängen och åts upp inifrån"

... "självföraktet i att leva falskt"

... "den tillit som trasats sönder läkte inte"

... "någon oförsiktighet är den sista. Sedan kan den avvisande vara den avvisade."

..."skrämmande att det var möjligt att leva sida vid sida med någon man trodde sig stå allra närmast men som rörde sig i ett helt landskap av okända händelser, hänförelser och problem."

..." – Jag smyger inte. Men Ebba har en sällsynt svartsjuk läggning.
– Eller så har hon en man som får det att se ut så."

10 kommentarer:

Nini sa...

Lena Andersson är ganska oläsbar. Har många gånger försökt läsa hennes artiklar i DN men aldrig lyckats ta mig igenom dem. Jag är ändå en van läsare som läser mycket. Hon använder för mycket och för många ord. Det är för konstruerat. Inget flyt. Svårgenomträngligt.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Nini: Jag tycker faktiskt att hennes romaner är synnerligen läsbara, pregnanta och dessutom roliga och tänkvärda!

Anonym sa...

Anonym sa...

Vilka väl utvalda citat! Vissa träffar som ett slag i magen.
Le boeuf

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Tack Le Boeuf, det var väl just pga de många tänkvärda saker hon skriver som jag som läsare går i direkt dialog med boken!

Anna/notonmusic sa...

Tyckte mycket om den första och ser fram mot att läsa den nya. Det finns något befriande i att denna intellektuellt starka kvinna beter sig som ett "spån"... En påminnelse om att vi ofta är ganska utlämnade åt det vi känner, fast vi så gärna vill ha koll och kontroll.

Marina sa...

Den här har jag inte läst än, men hennes förra läste jag och även i den blev man ju som läsare minst sagt mycket irriterad på huvudpersonen som "inget begrep". Jag kommer med all säkerhet att även läsa den här. Och visst är språket fantastiskt, även om jag kan tycka att ibland blir det väl många ord, så många att jag fastnar i dem istället för i handlingen.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jamen precis Anna! Vi är kloka i huvudet men ibland går kroppen åt ett annat håll än vad vi tänkte!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Marina, många ord men många kloka välformulerade. Väninnekören får mera plats i denna bok, det gillar jag som instämmer i vad de säger!!

maggisvarldgmail.com sa...

Boken ligger på tur i högen! Ser fram emot den! Tyckte mycket om den första boken även om jag som de flesta blev oerhört irriterad på Esther. Samtidigt förstod jag henne. Hon vill så gärna, man ser och tolkar efter sin längtan, så är det ibland…Språket är glasklart, så precist. Hennes artiklar förstår jag inte alltid, men när jag tror mig göra det känner jag mig intelligentare!;))

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Margareta, jag känner precis likadant inför hennes artiklar. Men böckerna läser vi och intresserar oss för - med all vår livserfarenhet i bakhuvudet :)