https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 31 juli 2015

Busfräcka fåglar med attityd förbryllar

Jag fick en efterlängtad hammock i present av mina fina barn
Vi är ganska loja här på ön. Eller långsamma i alla fall. Det händer saker, vi snickrar lådor till utekuddar, sätter ihop hammockar, målar, planerar fest för många på vår veranda. Trevliga aktiviteter i långsamt tempo. Jo vi bakar paj och sockerkaka också och har det bra.

Det finns en familj som stressar. Det är familjen Talgoxe. Vi brukar mata dem ibland. Vissa år, när E1 och E2 var små kunde fåglarna vänjas vid att komma och äta ur deras hand. Ibland flög en fågel in blev livrädd och måste försiktigt lotsas ut.
Så inte denna nya fräcka generation.
Vi trodde det var bara hos oss men alla grannar vittnar om samma sak. Fåglar flyger busfräckt rakt in i köket, är inte alls rädda utan låter sig smaka av smulor de hittar, tittar drygt på oss, gör en sväng och åker ut.

När vi åt frukost idag nappade de nästan från våra smörgåsar och flög rakt emot oss.
Kan någon förklara detta ovanliga beteende som tydligen är spritt
över ön och helt nytt?

11 kommentarer:

Karin sa...

Mina svalor var väldigt arga när jag gick ut på deras brygga tidigare i somras. Störtdök mot migoch skrek i örat på mig! Men nu har nog ungarna i boet under bryggan lärt sig flyga, så nu får jag använda bryggan om jag vill.

Fin hammock! Ett utmärkt ställe att tillbringa resten av sommaren!

Anonym sa...Hej Eva! inte bara talgoxar lär sig sådant där! Gäller nog alla djur! Uppstår bara rätt omständigheter sker den där utvecklingen i evolutionens tecken! Du har det bra och du utvecklas i din miljö, så varför inte låta småpippina göra detsamma? Oroa dig inte, vill du få dem att sluta så är det lätt som en plätt, det också. Om din sommarläsning. Har du sett en nyutkommen pocketstor titel "En erotisk resa med Petter Nicklas" ? De som har läst har jublat eller tyckt innehållet är på gränsen till vad som är skönlitteratur. Grovt, dokumentär verklighet, som motpol till de grå stillsamma 50 skuggorna, som alltfler börjar tycka är lite menlösa. Den erotiska resan är nog närmast en självbiografi med alldeles osannolika upplevelser blandade med kultur, etnografi och globala spörsmål. Finns det en sådan svensk, var det någon som undrade. Vad tror du?

Eva Swedenmark sa...

Karin, visst är den fin. Äntligen har jag en hammock att läsa i!

Eva Swedenmark sa...

Anonym, tror allt att någon vill med mig skämta aprillo! Vem hen är vet jag ej och boken - om den finns - faller nog inte mig på läppen.

Eva Swedenmark sa...

Förlåt anonym, nu ser jag att boken visst finns. Och kanske har en Tony skrivit den. Vem vet. Bästa hälsningar!

Anna/notonmusic sa...

Låter som ovälkomna gäster Eva! Småfåglar är trevliga men man vill helst inte ha in dem i köket. Vilken underbar hammock! Lite extra känsla förstås när man fått den av dem man älskar mest kan jag tänka :-) Kram och gunga lugnt så du inte trillar ur och gör illa andra armen!

KaosJenny sa...

Härligt med hammock och lustigt med pippifåglarnas ändrade vanor, det borde gå skrämma dem lite milt så att de förstår att de inte bara kan flyga in i kök och nappa smörgåsar. Kram

Marina sa...

Härligt med en hammock att ligga och sommarnjuta i. Fåglarnas beteende har jag ingen bra förklaring till, men jag tycker nog att de kan hålla sig på behörigt avstånd!

Eva Swedenmark sa...

Anna, det är konstigt när djur plötsligt ändrar beteende. Visst är den fin min nya gungsoffa! Nu gäller det att jag verkligen ligger i den utan dåligt samvete :)

Eva Swedenmark sa...

Jenny, skrämmer dem så milt jag kan, skräms jag för mycket lämnar de fula spår i köket i ren nervositet! Kram

Eva Swedenmark sa...

Marina, som jag längtat efter en hammock!