tisdag 13 oktober 2015

Modet att säga ifrån och gå sin egen väg

Fint omslag på fin bok för barn och ungdomar

Det måste vara en väldigt bra bok om jag sträckläser den trots att den handlar om fotboll. Fotboll är antagligen något av det tråkigaste jag vet. Kan hänga ihop med att jag som barn - som flicka - absolut inte fick vara med och att min pappa var otroligt uttråkad av sport överhuvudtaget.
Men jag börjar läsa Annica Wennströms fina bok Bänkad som ju har en handling förlagd till fotbollsvärlden och fångas direkt av det ömsinta porträttet av huvudpersonen Sebastian som inte alls vill finna sig i den elitsatsning den nye tränaren satsar på. Sebastian älskar sitt lag, sina kompisar och den insiktsfulle ledaren som låter alla vara med.
Men så kommer en ny tränare med helt andra ambitioner. Sebastian säger ifrån, då blir han bänkad. Jag tänker på alla de hemska teveprogrammen jag ibland ser där unga människor snabbt inser att det gäller att ödmjukt böja huvudet inför juryn och acceptera, le och ta in. Aldrig ha egna åsikter eller käfta mot. Då vet man att man åker ut nästa gång (Top model t ex!).

Här säger huvudpersonen emot. Han vet vad han vill ha ut av laget, där finns ju hans trygga hemvist där han kan vara sig själv. I hemmiljön är det kravfyllt och ensamt, i laget är han sig själv. Men den nya tränaren sår splittring och osämja. Lagkänslan förvandlas och ledaren han trott på orkar inte stå upp för sina ideal.

Men det finns andra vuxna som ställer upp, en granne. Och det finns vänskap och även kärlek. Vem är hon, denna Liten som Sebastian inte kan låta bli att titta på och lockas av?

Den yttre handlingen är fotbollsvärlden, men det är också i djupaste finaste bemärkelse en bok om vänskap och solidaritet, om att ställa upp för varandra och ha mod att gå sina egna vägar.

8 kommentarer:

Annica sa...

Tack fina Eva för den fina läsningen :). Kram

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Annica, du är så klok och bra!

Jane Morén sa...

Det verkar vara en väldigt viktig bok idag, med tanke på hur samhället ser ut. Viktigt att visa en ung kille som kämpar mot splittring av gemenskap väljer att ta strid för omtänksamhet och kamratskap.

Karin sa...

Först tänkte jag att det är en bok till fotbollstokige sonsonen. Men sedan kom jag på att det i minst lika hög grad verkar vara en bok till hans storasyster!

Annica sa...

Jane och Karin! Evas fina läsning är precis det jag önskar att boken ska vara. Att slå hål på vad föreställningen om (idrotts)killar ska vara, om kärlek, drömmar och att inte ta skit, som en gång Grynet så väl formulerade sig :). Oavsett vem man är eller vad man sysslar med ska man aldrig lita på någon som säger att man inte duger! Så jag hoppas tjejer och killar, mammor och pappor, ledare och lärare läser den. Kram

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Väldigt viktig Jane! Fint skriven

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Karin! Funkar perfekt till killar som tjejer. Och som sagt, man behöver inte ens gilla fotboll för att gilla boken!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Kan bara instämma Annica!!