söndag 15 november 2015

Det var inte den här framtiden vi drömde om den dagen i Paris

Så unga och förhoppningsfulla i Paris en gång
Om vi fått en framtidskamera den där dagen då vi stod utanför tidningen L´Humanité i Paris och någon visat oss 2015 års terror i Paris hade vi aldrig trott att en sådan framtid som de senaste dagarna var vad som skulle inträffa.

Paris. Min stad en gång. Eller kanske alltid staden framför andra i mitt hjärta Dit vi flyttade Leif och jag, och levde ett fantastiskt år tillsammans. Som jag hade längtat dit ända sedan jag var barn. Nu var vi där. För att leva, skriva, älska, uppleva denna magiska  stad. Det är oförglömligt i mitt minne. Och det gör så ont att  tänka på de senaste dygnen.

Mina barn drog också till Paris för att leva, läsa. Som så många andra. Jag tänker på alla de unga som var på rockkonserten och vars liv så brutalt släcktes av dessa vidriga terrorister med förmörkat sinne, utan respekt för liv.

Det går inte att förstå hur man kan ge sig på oskyldiga människor en kväll som denna. Skjuta rakt in i en restaurang på människor man aldrig träffat. Denna oförsonlighet. Detta hat.

Jag tänker på Leif och mig i Paris. Så unga vi var. Jag ser på bilden. Vilka drömmar vi hade. Så hett vi trodde  att vi skulle vara med och skapa ett  mycket bättre samhälle, med jämlikhet och rättvisa. Min ungdoms ideal som jag aldrig vill svika.


8 kommentarer:

Marina sa...

Visst är det fruktansvärt och så ofattbart. Så tragiskt för så många, på något vis finns det inte ord så det räcker...

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Så är det Marina, jag var helt förstummad, i chock, i fredags

maggisvarldgmail.com sa...

Jag tror att många många som du och även jag har många minnen förknippade med Paris. Allt som Paris symboliserar av historia, skönhet men också frihet och syster/broderskap och inte minst jämlikhet. Nu lever vi i en tid när onda krafter vill förgöra detta genom terror, genom att döda och skada och skapa rädsla. Dessa ofattbart hemska dagar vill ta vår kraft ifrån oss men jag blir lycklig över när jag ser ALLA motkrafter, de kommer inte att lyckas. ALDRIG.

Karin sa...

Ofattbart på många sätt. Bilden är tagen bara några år efter Maurice Papons massaker på ett sjuttiotal demonstranter – många algerier – i Paris. Ändå trodde man, även jag, när man åkte till Paris på sextiotalet att nu är allt det där över...

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Karin, vad lite jag visste om fransmännens blodiga krig i Algeriet då. Jag blir inte förvånad när jag hittar terrorister med algerisk bagrund idag, deras historia är mörk, det franska förtrycket var grymt och de blir inte bra behandlade i Frankrike nu heller.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Margareta, Daesh är en blodig sekt som ska förgöras av vår enade kamp mot dem, vi som tror på demokrati, jämställdhet, glädje. Vi ska besegra dem och den rädsla de sprider med vår enighet. Det är så bra det Malala säger: Terrorister kan dödas med vapen men det är med utbildning som terrorismen förgörs.

Tredje året i Hjo sa...

Kan knappt skriva om det. Har dragit in ett inlägg och skrivit nytt. Stad i ljus, kallade Eyvind Johnson Paris. Så är det för oss också.

KaosJenny sa...

Hemskt, om krig och terrorism alltid är men samtidigt föder det också tacksamhet, omtanke och eftertanke, även om det inte är värt det... Kram