torsdag 18 augusti 2016

Sommarläsning 3: Så mycket jobb bakom de intressanta intervjuerna

Något av det bästa jag vet på landet är att krypa upp bland kuddarna i sängen på kvällen och läsa spridda kloka tankar av personer som intresserar mig.

Jag har två böcker som jag läser ur ibland.
Dels är det Stina Lundberg Dabrowskis bok Stinas möten. Dels är det Cecilia Hagens
 Ständigt frågvis - 726 människor jag mött.

Det är väl journalisten i mig som är nyfiken på hur de arbetar och tänker, dessa två framgångsrika journalister som mött och gjort intervjuer med så många människor i sitt yrkesliv.
Hur förbereder de sig, hur går intervjuerna, hur tänker de? Båda böckerna är oerhört generösa med att dela med sig av både möten och yrkeshemligheter, av styrkor och svagheter. Det är som att föra ett roligt samtal med en nära vän att läsa dem. OBS jag känner ingen av dem!
Stina har intervjuat Leonard Cohen, Madonna, Thatcher, Nelson Mandela, Jan Stenbeck och så många andra. Cecilia Hagens bok är som en provkarta på kändissverige med alla artister, politiker och kungligheter hon gjort intervjuer med. Roliga och lättlästa, men alltid också med humor och en viss skärpa.
2 kommentarer:

maggisvarldgmail.com sa...

Tack Eva för att du påminner mig om dessa böcker! Själv har jag en bok av Patricia Tudor-Sandahl på nattduksbordet "Längtan visar vägen" kloka och tänkvärda texter för årets alla dagar!
Men dessa böcker vill jag också inlemma i min bokhög!
Annars har det inte blivit så mycket läsa i sommar, men Agneta Plejels bok "Spådomen" tyckte jag mycket om, underbart språk och i mycket för mig igenkänning. "Fiskarmännen" av den nigerianska författaren Chigozie Obioma blev också en läsupplevelse dock av ett annat slag. Fantastiskt språk och en sällsam kuslig historia om en familj med 4 söner och en utkastad förutsägelse av en "galning" som visar sig påverka och omkullkasta hela familjen. I höst vill jag läsa ytterligare något av Carl-Johan Ekerwald, som jag såg en film om på TV. Kan rekommenderas!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Margareta, tack för tips! Jag har verkligen inte alls läst så mycket som jag trodde jag skulle i sommar. Men jag tycker mycket om att ha en bok med kapitel man kan bläddra omkring i liggande på nattygsbordet. Pleijels bok ska jag absolut läsa, eller kanske lyssna på?