https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 17 maj 2009

Mitt dass där man kan filosofera sig till insikter medan man beundrar utsikten


På en sk jämn födelsedag fick jag av mina vänner ett dass! En underbar present. Vårt gamla dass på landet lutade betänkligt. Nu hade Johan Nyrén byggt en liten modell av ett dass till mig och Per Sjögren uppfunnit en genial ekologisk konstruktion. Min lilla modell av dasset finns på landet, inte illa med dass ritat av en av Sveriges bästa arkitekter. Dasset har stått där ganska länge nu, i presenten ingick även att det skulle byggas. Det är jättefint. Med utsikt. Man kan stänga de nedre luckorna och ändå se utsikten mot finlandsbåtarna om de övre luckorna är öppna. Konstruktionen innebär två hål som används växelvis.
Nu är det dags att tömma behållaren med innehållet från förrförra året för att kunna använda det hålet igen, plombera förra årets hål så att innehållet kan bli jord till nästa år.
Det var min exmans självpåtagna uppgift att skifta behållarna och jag kan säga att det var med bävan jag övertog ansvaret för uppdraget. Jag och döttrarna såg på varandra, tog ett djupt andetag, drog på gummistövlarna - och upptäckte att det var lätt som en plätt! Torrdass är en så bra uppfinning. Inget komplicerat mixtrande med kemikalier, ingen installation, skitenkelt skulle man kunna säga.
Bilden gör inte dasset rättvisa, förr året fick det en trappa också, och en spaljé där humle växer. Återkommer med bildbevis senare i sommar1
På min ö försöker snickarna övertala mig att installera diverse märkvärdiga toaletter att sätta inne i mitt lilla hus. Varför? undrar jag. När jag har världens finaste faluröda dass! Här kan man filosofera sig till insikter medan man beundrar utsikten

5 kommentarer:

Annika sa...

Vilket sött utedass, ser ut som ett litet slottstorn! Det är oftast männen som åker på dassgöra, så även hos oss. Inget charmigt utedass men ett välfungerande multrum. Inga kemikalier eller konstigheter här inte!

Maria Björkman sa...

Dass är kulturbyggnader!

Eva Swedenmark sa...

Ni är väl insiktsfulla kvinnor!!! Egentligen, enligt ritningen, skulle spetsen av taket vara av glas - men det blev för krångligt att sätta dit så jag fick kapitulera för det praktiska!Synd eller hur?

Annika sa...

Ett glastak vore fantastisk! Har du ett kungaporträtt där inne också? ;-)

Eva Swedenmark sa...

Ja! jag vill ha glastak - men snickaren bara skakade på huvudet och sa dyrt dyrt... så det får vänta. Men en vacker dag ska man kunna sitta där och se rakt upp i himlen om man vill! Och jag vet --- det är en stor miss att jag inte har kungabilder. Mina superrepublikanska föräldrar hade massor av kungafamiljsbilder, jag skickade alltid kungliga vykort från utlandet till dem att ha på dass på Alnön!Det hör liksom till.