https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 6 december 2009

Klimatreportage som gör mig klokare - läs det!

Svenska dagbladet hade idag en suverän artikel om hur klimatförändringrna konkret drabbar ett land som Vietnam. Ett genomarbetat kunnigt reportage med fina bilder. Rekommenderas livligt! Svenskan har ofta väldigt bra genomarbetade reportage.
Jag såg ju själv spåren av tyfonen Ketsanas härjningar i trakten kring Da Nang, vattnet vällde in över hus och gator. När jag var där var det bara smärre översvämningar på gatorna i Hoi An, som på bilden.

Klimtfrågan är känsligt för framgångssagan Vietnam, skriver Susanna Baltscheffsky. Hon berättar också att Vietnams fattigdomsbekämpning saknar motstycke. Andelen som lever i extrem fattigdom har på femton år sjunkit från 58 till 16 procent. Jag kan själv märka hur välståndet stigit och andelen fattiga barn på gatorna sjunkit märkbart under de 20 år jag besökt landet.

Men det behövs fortfarande bistånd för att fortsätta utvecklingen. Självklart har den borgerliga regeringen börjat dra bort stödet till just Vietnam, en stenhård politisk urdum markering. Vad de sitter fast i sina gamla reaktionäravärderingar, denna regering som inte innehåller någon som stod på barrikaderna mot USA.s ondskefulla krig mot ett av världens fattigaste länder. Tvärtom. Carl Bildt till exempel, han var en riktigt reaktionär studentpolitiker på sextio-sjuttiotalet.


Läs reportaget! (Och res till Vietnam!)

2 kommentarer:

Annika sa...

Ja, detta med klimatfrågan kontra utvecklingsländer behov och krav på just utveckling är en riktigt het potatis. Jasså, du gillar inte Calle Bildt? ;D

Evas värld sa...

Kan tycka att lille Calle är en intressant person - men vi står verkligen långt ifrån varandra politiskt. På Kåren var han så ... lillgammal, som en ung liten gubbe och så ser jag honom än. Samtidigt är det kul med någon som är så arrogant annorlunda kan jag tycka. Bara han inte har något inflytande över politiken! :)