https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 17 november 2010

"Stjäl" gärna våra böcker, lär er hur flickor funderar, fungerar och reagerar

"Min man stjäl mina böcker", skojar bloggkompisen Annika och jag tänker vad bra om våra män vill läsa de romaner vi läser. Nu var det Anna Gavalda. På de lektioner i åttan-nian vi ofta har som författare får jag ibland frågan om jag "bara skriver om tjejer?" från killar i klassen. Jag brukar då ta chansen att prata om hur bra det vore för dem att läsa just många romaner med kvinnliga huvudpersoner. Ni måste ju förstå vilka insikter ni får på det sättet i hur flickor/kvinnor tänker, säger jag: 
"Ta chansen och lär er mer om hur flickor fungerar, funderar och reagerar. Ni kommer att bli hur populära som helst, det är rena kursen i att bli den kille tjejerna vill ha att läsa de många böcker som finns med kvinnliga huvudpersoner. De böcker tjejerna läser."
Då skrattar killarna generat.
Men det är ju tyvärr ett fenomen idag att flickor gärna läser böcker med även manliga huvudpersoner medan alltför många män, killar inte gör det utan väljer böcker av manliga författare med manliga huvudpersoner.
Så var glad att T. tar din böcker Annika!

3 kommentarer:

Annika sa...

Okej då, jag förlåter honom... :)
Men visst är det märkligt att kvinnor har lättare att ta till sig manliga berättelser än tvärtom.

Evas blogg sa...

Ja visst är det märkligt. Min man blir uttråkad av att läsa "min" litteratur, tycker att det händer för lite. Vi har diskuterat detta så många gånger och nu har jag gett upp.

KaosJenny sa...

Det är för att karlar på något sätt ändå (gäller min jämställda man med) är rädda för det som är kärringaktigt. Om min brorsa tipsar om en bok läser han den hellre. Men de missar ju en del...