fredag 21 januari 2011

Han såg in i mina ögon för att se sig själv

När jag betraktar någon så är det för att verkligen se den personen, inte för att se mig själv återspeglas i hans ögon.
Det sa Françoise Sagan som en gång för länge sedan (1954) slog igenom med Bonjour tristesse  och jag tog till mig det citatet. Det väckte minnen och igenkännanden hos mig och gjorde lite ont. Minnen av någon som jag trodde såg djupt in i mig - men som inte alls såg MIG, utan bara sökte ett beundrande återsken av sig själv i mina ögon.
Det gjorde ont.
Kom att tänka på det när jag läste Sanna Ehdins blogg med en intressant diskussion om narcissister.

5 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Tyvärr är ju det narcissistiska sättet att leva i världen så väldigt mycket mer i våra dagar än vad det var på 50-talet. Inbillar jag mig i alla fall.

Var dag bär guldkorn sa...

Ja, det enda råd jag skulle vilja ge en ung människa som står i färd med att bygga en parrelation är att fall aldrig för en människa som inte älskar sig själv innerst inne. Han/hon kommer aldrig älska dig, aldrig måna om dig i grunden utan bara "utnyttja" din kärlek!

Pia sa...

Håller helt och hållet med föregående talare.

Vill bara berätta att det finns en lite utmaning till Dig inne på min blogg Eva! :)

Helgkramar!

Jane Morén sa...

Narcissister kan vara väldigt svåra att genomskåda, inte sällan klickar det obegripligt bra med en narcissist i början eftersom de ofta till fullo behärskar konsten att förföra. Problemen kommer dock snabbt då dessa personer kräver en spegling som inte har med verkligheten att göra och inte klarar av att ge eller ta emot riktig kärlek. Med en narcissist handlar det alltid om att undvika riktig kommunikation och de förstör otroligt mycket under sin framfart. I det samhälle vi lever i i dag, gynnas narcissistiska beteenden, men de är alltid förgörande för de människor som finns i deras närhet.

För den som är intresserad att veta mer läs vardagens osynliga våld av Marie-France Hirigoyen och gå även in på hemsidan www.narcissism.se

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Monika, vet inte om det skiljer sig från femtiotalet men visst lever vi i en tid där ytan räknas för mycket och självupptagenheten är stor.

Guldkorn, instämmer i din varning!

Tack för utmaningen Pia, den var kul!

Jane, du har så rätt och kan så mycket om detta! Tack för lästipsen. Citatet av Sagan fångar så mycket av just det du talar om, hur man faller för att man tror sig sedd...