https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 13 oktober 2011

Mycket yta och litet själ på årets Bokmässa

När jag tänker tillbaka på Bok och Biblioteksmässan för att jag fick en senkommen kommentar om mässan från bloggvännen Peter, så känns det svettigt och trångt och det ligger en doft av ljummet rödvin i pappersdunkar över hela stämningen. Lite tråkigt. De första mässorna jag var på var mer en mässa för boken, för skrivandet och läsandet. Jag vet inte om jag förändrats eller om det är Bokmässan?
Men min vän Karin var på Bokmässa i Kenya ungefär samtidigt och kom hem helt lyrisk. Alla pratade om litteratur, om skrivande, om poesi - det var helt enkelt en mässa till bokens lov.
När jag hörde det insåg jag än mer hur Bok och Bibliotek så mycket blivit en mässa till kändisförfattarnas lov, till massförsäljningens lov, det är inte så kul
Mycket yta, litet själ,
Ändå är jag antagligen där igen nästa år.

9 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Eva, jag lyckades tappa bort din kloka kommentar till mitt inlägg. Kan du skicka den igen, s'il te plait?

Oavsett vad du ser som nackdelar på bokmässan i Göteborg längtar jag dit. Jag vet inte varför men det var en speciell stämning med så många läsintresserade på samma plats. Och så det stora räkmackorna högst uppe i hotellet... Men du har rätt om hur lätt det är att de som inte är mediakändisar inte finns på mässan.

Evas värld sa...

Eva... jag vet, det är ju därför jag bara missat en enda Bokmässa sedan första början :)

Johanna Wistrand sa...

Jag håller helt med dig, Eva!

Anneli sa...

Det är en märklig utveckling som sker inom litteraturvärlden just nu. Lite kändisvärld, små och stora divor och allt möjligt annat har fått ta plats. Det är lite svårt att hänga med ibland. Kanske är det det som speglas på bokmässan.

Karin sa...

Kunde man göra om mässan på något sätt? Skapa undergrupper med människor som gillar att prata om böcker, om att skriva och läsa, för att de gillar att skriva och läsa, inte för att synas? Jag fick en sådan kick av bokmässan i Nairobi där alla tog både skrivandet och läsandet på sånt allvar. Det var inte ett dugg töntigt att fortsätta ivriga diskussioner långt efter att seminariet var över. Det har jag aldrig varit med om i Göteborg.

Evas värld sa...

Karin frågan är väl om det är vad mässan vill? För mig känns det som det styrs nuförtiden av ett tjänapengarmotiv. När det startade var det inte riktigt så enkelt, det fanns en stor kärlek till boken och en vildvuxenhet då.

Evas värld sa...

Jag tror du har rätt Anneli, alltfler av mina författarvänner suckar över att det är marknadsavdelningarna som tagit makten över redaktörerna på de stora förlagen

Johanna! vad ska vi göra?

Kim M. Kimselius sa...

Så rätt du har om bokmässan. Mycket kändisfixering och mycket massförsäljning... Den lilla, smala litteraturen kommer i kläm, så även den lilla okända människan, författaren som stolt visar upp sitt förstlingsverk, men inte får någon uppmärksamhet.
Säger precis som du, ändå är jag där igen nästa år.
Kram Kim

Evas värld sa...

Kim, visst är det något som hänt? Jag tycker stämningen är en annan än tidigare, det känns inte som om BOKEN, läsandet är det viktiga utan pengarna.