https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 4 december 2011

Ge denne författare förmåga att välja bort

Att skriva en bok är verkligen att tvingas välja. Välja personer, miljö, intrig. Men kanske framför allt att våga välja bort. Allt kan inte berättas och jag blir grundligt trött på romaner som saknar denna förmåga till urval. Där ALLT redovisas. Jag tänker nu till exempel på den så hyllade Frihet av Jonathan Franzen. Först var jag ganska uppslukad och lite fascinerad. Sedan drunknade jag i detaljer och intresset slocknade. Jag kämpade mig igenom den fram till det olidligt detaljerade slutet. Inget fick anas i denna bok, ingen mystik finnas. Gud så tråkigt! Så otroligt präktigt skrivet. Vissa av beskrivningarna var så olidligt tråkiga att jag måste erkänna att jag skummade synnerligen översiktligt. Kära nån, ge Franzen förmåga att stryka och sovra i nästa bok, att lämna något till läsarens fantasi, bevare mig för denna präktiga redovisning, denna katalog av detaljer.

5 kommentarer:

cruella sa...

Funkar inte särskilt bra på svenska är mitt spontana svar. Det är något med syntaxen, engelskans möjligheter till satsförkortningar, inskjutna bisatser, en tanke här, ett stick där - på svenska blir det långrandigt, detaljerat och ofta klumpigt. Jag läste en halv sida i Franzens Tillrättalägganden, på svenska. Insåg direkt att det var en sådan bok. Freedom sträckläste jag däremot. Läs några av de skummade kapitlen på engelska? Vore intressant att höra vad du tycker.

Evas värld sa...

Cruella det var verkligen intressant! Lovar att försöka:)

Kim M. Kimselius sa...

Härligt att läsa din kommentar om boken!
Har ännu inte läst den, och inte blev jag speciellt sugen efter att ha läst vad du skrev!
Kram Kim

Evas värld sa...

Hej Kim! Många gillar den ju måste jag ärligt säga. Men för mig blev det inte den läsupplevelse jag hoppades på. Niceville däremot...Har du läst den?

Kim M. Kimselius sa...

Ja den bloggar jag om på lördag. En underbar bok! kram Kim