https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 1 januari 2013

Djupt berörd av filmerna om Olof Palme

Jag vaknade i morse och det var så skönt allting, nyårsafton var historia. Nu är det nytt år, nya planer, drömmar, förhoppningar, möjligheter ...
Vännen som förstod hur dåligt jag mådde på nyårsafton kom med champagnefrukost, sedan åt jag brunch hos Milton och hans föräldrar och nu på kvällen har jag sett den sista berörande delen i serien om Olof Palme.
På eftermiddagen såg jag de andra avsnitten. Jag vet inte varför jag inte sett filmen, jag har på något sätt värjt mig.  De rör mitt hjärta. Kanske för att det också ligger  så nära mitt eget liv. Palme intervjuade jag flera gånger, bilden är från den första intervjun 1971. Jag fick åka till Gävle och sedan göra intervjun på tåget tillbaka till Stockholm. Han är en av de mest briljanta och samtidigt ödmjuka politiker jag träffat med stort politiskt mod och integritet. Att intervjua honom var ett äventyr, han var så snabb, så skärpt.
På partikongressen när han blev vald 1969 var jag med som tolk för fransktalande gäster, jag träffade honom på Kårhusockupationen. Åt lunch med Palme och  Mitterrand i Paris våren 1969. Ja det är ju mitt politiska sextiotal och sjuttiotal.
Jag är djupt berörd av filmerna.
Nu har jag åter frid i mitt sinne.
Vänner, det är 2013.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Utan att ha haft någon som helst personlig kontakt med Palme berör han också mig mycket. Jag har med stort intresse följt serien och är ju gammal nog att minnas de flesta händelserna.
Vad jag önskar att det fanns åtminstone en sådan politiker nu! Engagerad, bildad, orädd.
Nutidens politiker vågar knappast öppna munnen av rädsla att opinionssiffrorna skall dala!
Irene

Margareta Wahlén sa...

Måste ha varit fantastiskt att få träffa och tala med denna fascinerande och engagerade person. Jag träffade honom bara en gång och fast det bara var för en liten stund gjorde han ett starkt intryck. Jag blir också djupt berörd av dokumentären också för att jag själv var en del av den tiden.

Eva sa...

Irene, visst är det sorgligt med dessa politiker som sneglar så på opinionssiffror innan de uttalar sig. Jag drömmer också om en ny Palmepolitiker som träder fram.

Eva sa...

Margareta, Palme är verkligen den politiker som gjorde stort intryck. också genom sin anspråkslöshet. Som när han skippade tjusiga regeringsbilen i Paris och slängde sig in i vår lilla 4 L i stället utan att bry sig det minsta!