https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 30 september 2013

Utan böcker skulle jag bli tokig

Jag roddar omkring lite i tillvaron. Läste just ett citat från Bok och Bibliotek som min vän Helena Bergendahl plockat upp, jag var ju inte där:
"Svante Weyler igår på Läsrörelsens scen: Läsning är ett legitimt skäl att slippa, inte bara andra utan också sig själv."

Jag vet inte varför men det landade i mig. Jag tror verkligen att utan böcker skulle jag bli tokig. Jag skulle grotta in mig i mina egna tankar och problem. Nu öppnar böckerna en dörr ut i världen, till andras tankar och liv. Jag får perspektiv på mig själv och mitt lilla liv. "Slipper" i någon mån mitt eget introverta ältande.

Just nu är jag i en kreativ skrivperiod. Men: 
Yngsta dottern har flyttat hemifrån. Det är jag så glad för. Hon får sin egen vrå i världen men jag saknar vårt liv tillsammans. 
Och dessutom: Ett kärleksförhållande som varat i nästan tio år, ibland vacklande, oftast stimulerande och kärleksfullt, kreativt och litet galet, alltför hemligt, har tagit slut alldeles definitivt på ett fånigt och ovärdigt sätt. 
Även om det är så saker måste bli - som jag vill att de ska bli -  med flyttar och avslut, kan man känna sorg, saknad, ilska, vemod. 
Många jobbiga känslor.

Då finns böckerna. Böckerna jag skriver och böckerna jag läser. Tack för det! 
Jag slipper mig själv.

10 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

Avsked och uppbrott är alltid jobbiga...även om man vill...ser det på sonen som brutit upp från ett äktenskap där båda är överens men likafullt är det vemodigt, tungt...Christer köpte en bok till honom för skilda män där han förhoppningsvis kan få stöd och nytänk. Tänker på Babels bokterapi! Utan böcker skulle jag ha svårt för att leva. Härligt att du kommit i gång med ditt skrivande också:))

I mitt huvud sa...

Kan bara hålla med, böcker är livsnödvändigt!!

Annika Estassy Lovén sa...

Men vi vill inte slippa vare sig dig eller dina funderingar. :)

Eva Swedenmark sa...

Margareta, böcker är nödvändiga och skrivandet gör mig lycklig. Lite kärlek vore i och för sig inte heller dumt :) Kram!

Eva Swedenmark sa...

I mitt huvud.... ja att tänka sig en värld eller ett hem utan böcker, det går inte ...

Eva Swedenmark sa...

Annika... Gulle dig!

cruella sa...

Åh, vemodet. Jag håller med om böckerna. Visst är det en välsignelse att få vila i berättelser och andra tankar och bilder än dem man själv kokar ihop i den överaktiva huvudknoppen. Även om det i bästa fall går att finna kreativa utlopp.

Nu är våra plagg hos Thi för kopiering och sömnad. Så rar hon är, och det gäller de flesta vi träffar här. Underbara dagar! Jag är så glad att du sådde fröet hos mig:)

Eva Swedenmark sa...

Cruella, ja läsning är bästa sättet att lugn "den överaktiva huvudknoppen".
Det är härligt att se dina bilder från Hoi An, känns nästan lite som om jag är där. Märkligt det där med att finna platser och länder där man känner sig så hemma fast det är så långt borta.

Helena Bergendahl sa...

Haha, vad härligt att du också fick en bra känsla av det där citatet som ju kan verka lite...negativt kanske? Svante pratade om när han var tonåring och hur han snabbt förstod att hård träning plus läsning höll det mesta av pubertetsdemonerna i schack.

Eva Swedenmark sa...

Helena! Ja nog är läsning ett sätt att hålla demonerna och ångesten i schack. Jag blev lycklig när jag läste citatet, paradoxalt kanske men härligt!