https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 23 mars 2014

Allt i framtiden vilar i det okända, lev nu

Jag undrar hur många av vår nya tids coacher med tankar om tid, som har läst Seneca? Filosofen som föddes omkring år 1 före Kristus och av Nero tvingades till självmord år 65 efter Kristus.

Jag fick hans bok i present av en vän som tyckte vi båda borde begrunda tidens flykt. 
Om livets korthet heter en av essäerna och jag blir nästan full i skratt när jag inser hur flitigt citerad den måste ha blivit genom tiderna utan att källan angivits.
Seneca begrundar tidens flykt och livets korthet. Han konstaterar att de flesta människor klagar över livets korthet men de har fel, enligt honom. Livet är långt nog om man tar till vara på tiden och inte slösar bort den på oväsentligheter.

Det intresserar mig att läsa hur denne filosof uppmanar oss att leva nu: "Allt i framtiden vilar i det okända. Lev nu."

Om livets korthetDe som glömmer det förgångna, struntar i det närvarande och fruktar framtiden har en mycket kort och orolig livstid; när de kommer till slutet, inser de stackarna för sent att de varit upptagna under så lång tid medan de inte gjorde någonting. Så sa Seneca för länge länge sen.

Jag tar fasta på det han säger och lever nu. Ska också fundera på det han skriver om förväntan. Den är ett stort hinder för att just leva nu, menar han. Detta för att förväntan är beroende av morgondagen men förspiller den innevarande dagen.

Så njut av dagen, ägna dig åt vishet, de som gör det är i verklig mening lediga, anser han. Och det är bara de som egentligen lever.10 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

Ja, inget är egentligen nytt under solen…hjulet måste uppfinnas om och om igen…för varje tid nya ord för gammal visdom, men vad gör det! Människan lär sig aldrig utan måste ständigt påminnas!

Pettas sa...

Som jag ser det så har jag inte tid att vara någon annanstans än i böckernas värld:). Återigen en bok att läsa! Tack för tipset!

Bo Blomberg sa...

Den boken är en av mina favoriter och jag tycker den är ett underbart exempel på att människor alltid är och har varit "likadana", det är bara dom yttre omständigheterna som förändras. Seneca är en underbar filosof fast han levde inte som han lärde förefaller det. Som oss även där alltså. :-)

Eva Swedenmark sa...

Margareta, ständigt måste jag påminna mig själv om det jag redan vet, det är verkligen något djupt mänskligt i detta återerövrande av kunskap.

Eva Swedenmark sa...

Pettas, jag var glad över att få denna bok som jag kanske inte skulle ha köpt sjölv, alltid så bra med boktips och bokgåvor som för mig ur de vanliga spåren!

Eva Swedenmark sa...

Seneca har tydligen fått mycket kritik just för det, Bosse ... att han precis som de flesta av oss inte levde som han lärde. Vad kul att boken är en av dina favoriter. Jag älskar att hitta så "moderna" citat i en så otroligt gammal bok.

Anna-Karin sa...

En klok man och människa, Seneca.

Jag övar mig att vara i nuet så mycket som möjligt. Det är vilsamt.

Fast att vara människa är också att ha med sig känslor och upplevelser från det som varit, tänker jag. Och att drömma och längta. :)

Allt gott!

Eva Swedenmark sa...

Anna-Karin, så fint sagt. Det är väl bra så som du beskriver, intensiv nu-närvaro men ändå drömmar och längtan. Kanske är det mest när man med bitterhet dröjer sig kvar i det förflutna eller försummar nuet för drömmar om framtiden som det blir obalans?

KaosJenny sa...

Så klokt, för så länge sedan... och så springer vi ändå runt som puckon ;-). Fast det är väl så att varje generation, varje människa behöver upptäcka det här själv :-). Kram

Eva Swedenmark sa...

Jenny, ja det är galet så mycket visdom som finns! men man måste som sagt kanske uppleva det i sin egen kropp. Lite hjälp på vägen till visdom är i alla fall bra!