https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 7 mars 2014

När leken speglar samhället - och sjuka grisar nekas vård

När verkligheten tar över leken. Eller var  snappar en fyraåring utan sjukhuserfarenhet upp all info om sjukhuskrisen? undrade jag idag.
Vi lekte sjukhus med alla mjukisdjur och ett antal dockor. Jag är sköterska och kollar sjukdomarna och rapporterar till Milton som är doktor och behandlar. Det flöt på bra, katter, apor och nallar behandlades. Men plötsligt sa doktorn.
– Nä den här patienten har vi inte plats för. Du får skicka iväg ambulansen, Eva.
– Men han är väldigt sjuk, ont i griseknorren.
Obevekligt sa fyraåringen:
– Jag har inte sängar till alla patienterna. Det ligger redan en i korridoren. Skicka iväg till andra sjukhus eller hem.
Så ambulansen gick till andra sjukhus, jättesjuka patienter skickades hem med bara bandage (vi har en raffinerad blandning av sidenband, gummisnoddar och hårspännen).
Men visst är det märkligt?
Det var som en lekillustration till den kris vi alla upplever inom svensk sjukvård.

Det var en lättnad att gå över till att arbeta i Pärlverkstaden på jämbördig basis. Milton gjorde ett "havsband" med snäckor och sjöhästar.


3 kommentarer:

Anonym sa...

wow, vilken upplevelse. Jag förstår din förvåning, jag känner detsamma. Vilken scen du fick vara med om, samhället i leken.
Jane

Eva Swedenmark sa...

Samhället speglas verkligen i barnen och deras lekar. Jag kan bli skrämd över hur jag hör mycket små barn prata till exempel och tänker vem lärde dem de hårda orden!

Marina sa...

Visst är det så, de förstår och tar till sig mycket mer än vad vi tror.